IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги смекчи тона относно мерките за икономии

Президентът на ЕЦБ подкрепи призивите за по-гъвкаво прилагане на строгите правила за бюджетните дефицити

23:07 | 22.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги смекчи тона относно мерките за икономии

Марио Драги, президентът на Европейската централна банка, сигнализира, че става все по-загрижени за високата безработица и ниската инфлация в еврозоната, като подкрепи призивите за по-гъвкаво прилагане на строгите правила за бюджетните дефицити, съобщава Financial Times.

Със значителна промяна в тона относно фискалните правила в еврозоната Драги заяви, че държавите трябва да бъдат насърчавани да харчат повече в рамките на съществуващите разпоредби на ЕС, които ограничават бюджетните дефицити до 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Германия, най-голямата и най-силната икономика в еврозоната, например, може да вдигне растежа чрез увеличаване на инвестициите и намаляване на данъците, посочи той.

Забележките, които придвижат ЕЦБ по-близо до позицията на италианския премиер Матео Ренци, ще бъдат адмирирани в Париж и Рим. Ренци превърна облекчаването на фискалните ограничения в еврозоната в един от отличителните белези на своя мандат и си навлече критики от президента на ЕЦБ заради неуспеха си да реформира третата най-голяма икономика в региона.

Съществуващата гъвкавост в рамките на фискалните правила би могли да се "използва, за по-добро справяне със слабото възстановяване и за да се освободи пространство за необходимите структурни реформи", каза Драги по време на годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, организирана от клона на Федералния резерв в Канзас.

Президентът на ЕЦБ обаче сигнализира, че не е склонен да се ангажира с количествени улеснения без правителствена координация, като посочи, че мащабните покупки на облигации трябва да бъдат подкрепени от по-свободна фискална политика и структурни реформи, за да се укрепи възстановяването на региона.

Агресивната позиция на Ренци относно фискалните правила тази година, която беше мълчаливо подкрепена от президента на Франция Франсоа Оланд, причини шок в Европейската комисия и в Германия, където политиците смятат, че смекчаването на правилата, приети в разгара на кризата в еврозоната може да изпрати опасен сигнал към финансовите пазари.

Миналия месец Йенс Вайдман, влиятелният президентът на Bundesbank, и Волфганг Шойбле, мощният германски финансов министър, изразиха едва прикрита неприязън към призивите за по-голяма гъвкавост на фискалните правила.
"Единственият проблем, който някои страни имат, е, че трябва да се придържат към правилата", каза Шойбле тогава.

Безработицата в еврозоната е заседнала близо до рекордното ниво от 11,5 на сто, а инфлацията през юли спадна до 0,4 на сто, доста под целта от малко под 2 на сто на ЕЦБ.

Забележките на Драги контрастират с речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по-рано днес по време на срещата, която подчерта огромната несигурност за това още колко работни места може да създаде американската икономика преди да се ускори инфлацията.

Драги също призова за ясно изразена координация между ЕЦБ и правителствата в еврозоната. "Ще бъде от полза за цялостната политика, ако фискалната политика може да играе по-голяма роля заедно с паричната, и аз вярвам, че има възможност за това, като се вземат предвид конкретните ни първоначалните условия и правни ограничения", каза президентът на ЕЦБ.

"По-силната координация между различните национални фискални позиции по принцип трябва да ни позволи да постигнем по-благоприятстваща растежа цялостна фискална политика за еврозоната."

Президентът на ЕЦБ одобри предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за 300 млрд. евро инвестиционна програма за стимулиране на растежа.

Драги сигнализира, че Управителният съвет на ЕЦБ е малко вероятно да прибегне до количествени улеснения, преди да бъде оценено въздействието на мерките, обявени през юни, които включват безпрецедентните отрицателни лихви по банковите депозити при ЕЦБ.

"Аз съм уверен, че пакетът от мерки, който обявихме през юни действително ще осигури планирания тласък на търсенето, като сме готови да коригираме допълнително политиката си“, каза Драги.

Той също така подчерта, че правителствата трябва да предприемат по-нататъшни стъпки за реформиране на своите трудови пазари. "Пътят обратно към по-висока заетост е политика, която съчетава парични, фискални и структурни мерки, както на ниво ЕС, така и на национално ниво. Това ще позволи на всеки член на нашия съюз да постигне устойчиво високо равнище на заетост", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Инфлация, растеж до безкрай !?ето един малък откъс от "Проклятието на Мидас" на Фредерик Пол:"..Докато роботите-носачи внасяха кутии с ръкавици, той регулира веригата на задоволството. Произвеждащите шапки роботи се биеха за ръкавиците със същото механично настървение, както за шапките. И така би могло да стане с всичко, произвеждано от нас или от роботите добави Мори. Всичко от карфици до яхти. Важното е, че те получават задоволство от притежаването, а апетитът им може да се направлява според свръхпроизводството в различните индустрии и роботите ще изразяват признателността си, като работят по-усърдно. Той се поколеба. Точно това направих аз за моите слуги-роботи. Нещо като обратна връзка, разбирате ли. Задоволството води до повече работа, и то по-добра работа, а това значи повече стоки, които можем да ги накараме да желаят, което пък значи подтик за работа и тъй нататък, кръгообразно. Затворен кръг прошепна благоговейно човекът от Продоволствената комисия. ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Дори и да поеме още малко кредити, това е временно решение, което просто ще отложи неизбежното малко във времето. "-------------------Ами за това, новия кредит ще се даде на държавата и тя ще го превърне в потребление. Щом на физ.лица може да се отпускат кредити, които надвишават прогнозните им постъпления за 10 години напред (да приемем , че това е еквивалента на БВП при физ.лица), какъв е проблема с държавите? Я какви светли хоризонти се откриват при такъв един зрителен ракурс ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Извадки от друга статия в Инвестор, които имат отношение и към тази:"Все повече инвеститори се опасяват, че силите на американските компании се изчерпват и те имат нужда от реално потребителско търсене, за да генерират приходи...""Повишаването на ръста на приходите трябваше да дойде от покупателната сила на американския потребител. През 2008 и 2009 г. се смяташе, че досега потребителят ще се е възстановил от рецесията и ще започне да харчи отново. Това обаче не стана.""Изглежда спасението от американския потребител няма да дойде, поне не засега."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Мисля, че не само строгите мерки за икономии притискат растежа.Като цяло търсенето пада от много време.За Америка този момент е започнал още преди Рейган да бъде избран за президент. Осъзнавайки, че реалните доходи на американците спират да растат, е трябвало да намерят нови стимули, за да народа да придължи да харчи. Тогава решават да спасяват положението, като започват масово да кредитират не само компаниите, но и потребителите. Лихвите от 18-20% постоянно падат, до сегашните 1-2%. Това е известно като Рейгономика. После дойде и отвярянето на източния блок, което означаваше нови пазари и глътка въздух за още известно време. Но потребителя вече се е набълбукал с прекалено много кредити и не може да поеме още такива, за да живне търсенето. Дори и да поеме още малко кредити, това е временно решение, което просто ще отложи неизбежното малко във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Е, не е тайна, че строгите мерки за икономии притискат растежа в някои държави, но не е и тайна, че някои държави в ЕС са недостатъчно ефективни в процеса на съкращаване на публичните разходи. Не е достатъчно само Германия да тегли останалите държави, а те да продължават да натискат спирачките на растежа. Изискват се общи и по-координиране действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Какъв икономически ръстеж при падащо търсене???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още