IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги успокои европейските инвеститори

Не станахме свидетели на очакваната от мнозина „вербална интервенция“ на президента на ЕЦБ срещу засилващото се евро, коментира икономист

19:40 | 07.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Перспективите за продължителна облекчена парична политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) се хареса в четвъртък от инвеститорите на Стария континент.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с ръст от 0,27 на сто в четвъртък, като повечето сектори бяха на положителна територия.

В същото време британският водещ бенчмарк FTSE 100 добави 0,58 на сто при затварянето на сесията, докато френският CAC 30 добави 0,25 на сто, а германският DAX скочи с 0,67 на сто – трета поредна сесия на ръст и най-високо равнище за индекса от пет седмици насам, коментира CNBC.

Поглеждайки към отделните сектори, автомобилният бранш се представя доста добре, отчитайки солидни ръстове. Секторът обаче изгуби част от печалбите си, натрупани през деня, след като италианският производител Ferrari поличи по-слаб рейтинг от Morgan Stanley и се превърна в най-зле представящият се компонент в рамките на STOXX 600 със спад от 6,9%.

В Германия особено търсени бяха акциите на автомобилните производители. Редица положителни анализи за Daimler в сряда повлияха позитивно на целия сектор. Книжата на производителя поскъпнаха с 0,8 на сто, тези на BMW - с 1,1 на сто, а акциите на VW добавиха 0,3 на сто към стойността си.

Положителни оценки на анализаторите подкрепиха и компаниите от сектора на енергетиката. След препоръка за покупка на акции от страна на Deutsche Bank книжата на RWE поеха нагоре с 3,8 на сто, а тези на Eon – с 1,9 на сто.

По-рано през деня президентът на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че програмата за покупки на облигации ще продължи, докато инфлацията се покачи значително. Според банката обаче тя все още е твърде ниска. Така че не се очертава скорошен и прибързан изход от по-хлабавата парична политика. 

Въпреки това Драги сигнализира, че през октомври ще се реши бъдещето на програмата за стимули. 

По-сериозните ръстове на европейските борси бяха предотвратени от силното евро. То поскъпна в хода на пресконференцията на ЕЦБ до 1,2059 долара.

Главният икономист на Landesbank Baden-Württemberg Уве Буркерт коментира, че днес не сме станали свидетели на очакваната от мнозина „вербална интервенция“ на Драги срещу засилващото се евро. Президентът на ЕЦБ нарече все пак еврото „източник на несигурност“, който изисква строг надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още