IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрехите крият най-много рискове за здравето на българските потребители

В системата за обмен на информация за опасни стоки в ЕС са подадени над 2 хил. сигнала през 2016 г.

15:25 | 16.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е подала най-много нотификации за дрехи в европейската система за обмен на информация за опасни стоки. Това показва годишният доклад за дейността на механизма, разпространен от Европейската комисия (ЕК).

Като цяло страните от Европейския съюз (ЕС) са издали 2 044 предупреждения за опасни стоки, от които 1 691 са за продукти, криещи сериозен риск за потребителите.

Данните за България показват, че през миналата година са издадени общо 110 предупреждения спрямо 151 през 2015 г. От тях 39 са свързани с дрехи и текстил, а 10 – за опасни детски продукти. В ЕС най-много са сигналите за опасни играчки (26%), моторни превозни средства (18%) и дрехи (13%).

Статистиката през последните години показва, че играчките са едни от стоките, за които има най-много нотификация за опасности. Броят на предупрежденията остава без сериозни изменения от 2014 г. насам, макар и тенденцията да е към намаление. Детските стоки всъщност са и едни от най-проверяваните и някои от нотификациите от другите категории – например за дрехите, също се отнасят до децата, записано е в доклада.

Данните показват още и рязко намаление на опасните продукти сред дрехите, а спрямо 2015 г. има значителен ръст на опасни продукти, свързани с моторните превозни средства.

По отношение на риска, който крият опасните продукти, най-често става въпрос за вероятност от нараняване (при 25% от случаите) или химическо отравяне (23%).

Най-много от опасните стоки, за които има подадени нотификации, са от Китай (53%). Статистиката обаче показва намаление на сигналите с 9 процентни пункта спрямо 2015 г.

В 8% от случаите не е ясен произходът на опасните стоки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още