IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два месеца след изборите преговорите за коалиция в Холандия се провалиха

Заради разногласия по въпроси, свързани с миграцията, процесът ще трябва да бъде рестартиран

12:59 | 16.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандските депутати ще трябва да решат как да продължат с формирането на ново многопартийно правителство, след като двата месеца преговори за коалиция неочаквано се провалиха късно в понеделник, предава Bloomberg.

Разпадането на разговорите между либералите на министър-председателя Марк Рюте, християндемократите, центристката партия D66 и Зелените се случва точно два месеца след парламентарните избори в Холандия. Обсъжданията се провалиха заради разногласия по въпроси, свързани с имиграцията, заяви пред репортери в Хага здравният министър от либералите Едит Шиперс, избрана от парламента да води преговорите.

„Просто не се получи по няколко въпроса, свързани с миграцията, като те не могат да бъдат решени просто с пари“, каза Шиперс. „Положихме сериозни усилия, но различията просто са твърде големи“.

Четирите партии спечелиха общо 85 места в 150-членната долна камара на 15 март, което би им дало мнозинство от 20 места. До понеделник партиите бяха провели 18 преговорни сесии и нямаше сигнали, че разговорите са застрашени.

Това, което предстои да се случи сега, зависи от долната камара. Шиперс ще изготви финален доклад, след което ще последва дебат, а законодателите ще решат какъв ще е пътят напред през следващите няколко дни.

Най-вероятното решение е да започнат нови преговори възможно най-скоро, които да включват либералите, християндемократите и центристката D66, тъй като заедно те имат 71 места. Партията Християнски съюз, която има пет места, е алтернативен четвърти партньор, но подобен алианс би имал мнозинство само от две места в долната камара.

Сформирането на холандските коалиции обикновено отнема доста време, но предвид 13-те партии с представителство във все по-фрагментираната камара, създаването на правителство става все по-трудно. Почти всички останали партии изключиха сътрудничество с антиислямската, антиевропейска Партия на свободата на Геерт Вилдерс, която зае второ място в изборите на 15 март.

„Положихме всички усилия“, каза лидерът на Зелените Йесе Клавер в Twitter, изразявайки разочарованието си от провалените разговори. Според Александър Пехтолд, лидер на D66, вината не е ничия. Рюте отказа да коментира кои партии трябва да бъдат включени в новите преговори, заявявайки по националната телевизия NOS, че двата месеца провалени обсъждания са били „много приятни“.

Вилдерс реагира на провала с туит - „Много добри новини. Без Зелените“, и добави, че Партията на свободата е „изцяло на разположение“ за нови разговори.

Сформирането на коалиция в Холандия средно отнема по 72 дни от Втората световна война насам, затова провалът от понеделник не е нещо необичайно. През 1977 г. процесът е отнел 208 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още