IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двайсетте топ банки в Европа декларират 1/4 от печалбите си в данъчни убежища

През 2015 г. кредиторите са декларирали близо 25 млрд. евро в държави, квалифицирани като "данъчен рай"

12:31 | 27.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двайсетте най-големи банки в Европа регистрират над една четвърт от печалбите си в данъчни убежища - несъразмерно по отношение на нивото на реалната им икономическа активност там, показва нов доклад на Организацията за защита на човешките права Oxfam и Fair Finance Guide International.

Докладът предполага, че несъответствието може да се повиши, защото някои банки използват данъчните убежища, за да избегнат плащането на данъцик, да улеснят избягването на данъци на свои клиенти или да заобиколят разпоредби и законови изисквания.

Изследването е възможно благодарение на новите правила на Европейския съюз (ЕС) за прозрачност, които изискват европейските банки да публикуват информация за печалбата и данъка, който плащат във всяка една държава, в която работят.

Данните показват, че 26% от печалбите на най-големите европейски банки се декларират в т.нар. „данъчен рай“, или 25 млрд. евро през 2015 г. 

Дъщерните дружества в данъчните убежища са средно два пъти по-изгодни за банките, отколкото тези на друго място. За всеки 100 евро от дейност банките правят 42 евро печалба в данъчните убежища в сравнение със средното глобално ниво от 19 евро.

Според доклада банковите служители в данъчни убежища са четири пъти по-производителни от средния банков служител, като генерират средна печалба от 171 хил. евро на година в сравнение с 45 хил.евро годишно за другите служители.

През 2015 г. европейските банки декларират общо 628 млн. евро печалба в данъчни убежища, в които нямат нито един служител. Например, френската банка BNP Paribas реализира 134 млн. евро освободена от данъци печалба на Каймановите острови, въпреки че няма служители там.

Някои банки декларират печалби в данъчни убежища и загуби на други места. Така например в Германия Deutsche Bank регистрира слаба печалба или загуба на някои от най-големите пазари през 2015 г., докато отчита почти 2 млрд. евро печалба в данъчни убежища.

Люксембург и Ирландия са най-облагодетелстваните данъчните убежища с 29% от банковите печалби, които са декларирани там през 2015 г.

Топ банките са декларирали 4,9 млрд. евро печалба в Люксембург през 2015 г. - повече, отколкото във Великобритания, Швеция и Германия взети заедно.

Докладът показва още, че банките са платили минимален или никакъв данък върху печалба в размер на 383 млн. евро в седем страни, известни като „данъчен рай“, през 2015 г.

„Новите правила за прозрачност на ЕС ни дават поглед към данъчните практики на най-големите банки в Европа и това не е приятна гледка. Правителствата трябва да променят правилата, за да предотвратят практиката големи фирми да използват данъчни убежища“, коментира Манон Обри от Oxfam.

Укриване на данъци от мултинационални компании струва на бедните страни над 90 млрд. евро всяка година. Това са достатъчно средства за осигуряване на образование на 124 млн. деца, както и за здравни интервенции, които могат да спасят живота на най-малко 6 млн. деца, изчислява се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
"За всеки 100 евро от дейност банките правят 42 евро печалба в данъчните убежища в сравнение със средното глобално ниво от 19 евро."Хааахахаха.... Пак да уточним - става дума за 20-те топ-банки на Европа! Това са онези, които оперират с кинтите и на данъкоплатци и вложители, и на правителства, здравни и пенсионни системи...Айде пак да си поговорим за западни ценности и колко пари били изпрали руските бандити... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Новите правила за прозрачност на ЕС ни дават поглед към данъчните практики на най-големите банки в Европа и това не е приятна гледка. Правителствата трябва да променят правилата, за да предотвратят практиката големи фирми да използват данъчни убежищаДа отрежат клона на който седят ли ?! Тая болест се лекува с Калашников !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още