IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двамата британци, отровени край Солсбъри, са били изложени на "Новичок"

Бившият руски агент Сергей Скрипал беше отровен със същото вещество в същия регион

08:38 | 05.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Скотланд Ярд</em></p>

Снимка: Скотланд Ярд

Двамата британци в критично състояние, за които съобщи британската полиция в сряда, също са били изложени на нервнопаралитичния агент "Новичок", става ясно от изявление на "Скотланд Ярд". Случаят вече е поет от антитерористичните органи в страната.

"Новичок" беше посочено от британските власти като веществото, с което беше отровен бившият агент от КГБ Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж, и неговата дъщеря Юлия. Това се случи в същия регион на Великобритания - в Солсбъри през март.

Случаят обтегна сериозно отношенията между Великобритания и Русия. Стигна се до изгонване на дипломати и размяна на взаимни обвинения.

Двете нови жертви са били открити в безпомощно състояние през уикенда в градчето Еймсбъри, което се намира на 10 километра от Солсбъри. Първоначално хипотезите на медиците са били, че те са под влияние на наркотично вещество. Едва няколко дни по-късно става ясно, че те са били изложени на нервнопаралитичния агент.

Засега не е ясно как те са попаднали на него, нито може да бъде потвърдено, че веществото е от същия произход, както отровилото Скрипал, посочват още от "Скотланд Ярд".

Двамата пострадали - мъж и жена, са британски граждани и полицията няма данни те да са свързани с агентурна дейност.

"На този етап са само спекулации, че този случай е свързан със случилото се в Солсбъри през март", пише още в изявлението на полицейските власти в страната.

Близо 100 служители на частите за борба с тероризма работят по делото. Полицията е отцепила най-малко пет отделни зони, включително парк и недвижим имот в Солсбъри, както и аптека и баптистка църковна сграда в Еймсбъри, допълва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Е как, целта е да се докаже, че ингилизите са .***. ...!?!...Егати. Май, пак те, самите, са се заели с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
И кви са мотивите на Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Спящият бик
преди 5 години
Тезата на Путин беше, че и други разполагат и ползват "Новичок" и тя трябваше да го оневини по отношение на двамата руски дипломати. За да се докаже тази теза, отравянията трябва да продължат на случаен принцип... Само разсъждавам, в криминалистиката мотивите за извършване на престъплението са най-важното нещо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
vzhekoff
преди 5 години
Путин на полувремето е скокнал до там и обратно и ги е отровил. Забранете му сметките да не може да лети :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още