IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движение "Пет звезди" подкрепи коалицията с Демократическата партия

Това открива пътя към встъпването в длъжност на новото правителство на Джузепе Конте

22:03 | 03.09.19 г.
<p>
	Лидерът на движение &quot;Пет звезди&quot; Луиджи Ди Майо.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо. Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на антисистемното движение „Пет звезди“ подкрепиха категорично предложената коалиция с лявоцентристката Демократическа партия, като откриха пътя за новото правителство да встъпи в длъжност през идните дни, съобщава Ройтерс.

В онлайн гласуване 79,3% от привържениците на „Пет звезди“ гласуваха в полза на обединяване на силите с Демократическата партия, а 20,7% бяха против съюза, съобщи пред репортери лидерът на партията Луиджи Ди Майо.

Вотът означава, че премиерът Джузепе Конте може да приключи работата по съставянето на новото правителство и да връчи на президента Серджо Матарела списък с предложените министри.

„Много се гордея с днешното гласуване и съм много горд с правителството, което ще дойде на власт“, каза Ди Майо пред репортери след преброяването на близо 80 хил. бюлетини.

След като Матарела одобри кабинета на Конте, премиерът ще трябва да получи вот на доверие в двете камари на парламента, преди правителството официално да започне работа.

По-рано днес движение „Пет звезди“ и Демократическата партия представиха обща политическа програма с 26 точки, като като начело в списъка е ангажимент за използване на следващия бюджет за насърчаване на икономическия растеж.

Движение „Пет звезди“, което беше създадено преди десет години като опозиция на Демократическата партия, се съгласи да сформира ново правителство с бившия си опонент, за да се избегнат предсрочни избори, след като предишната му коалиция с крайнодясната „Лига“ рухна миналия месец.

Доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа достигна рекордно ниско равнище във вторник, което е знак, че инвеститорите вярват, че новото правителство ще встъпи в длъжност и така ще се предотврати рискът от предсрочни избори и продължителна политическа нестабилност.

„Резултатите (от гласуването на „Пет звезди“) са доста силни“, казва Крис Сциклуна, ръководител на отдел „Икономически изследвания“ в Daiwa Capital Markets в Лондон. „Този резултат ще даде увереност на инвеститорите в новата коалиция поне за следващите няколко месеца и в способността й да подготви бюджет, който вероятно ще бъде изправен пред предизвикателства“, допълва той.

Движение „Пет звезди“ и Демократическата партия заявиха, че ще използват следващия бюджет, за да помогнат на изпадналата в стагнация икономика да постигне растеж, но също така обещаха, че няма да поставят в опасност публичните финанси.

Италия има второто по големина дългово бреме в Европейския съюз като процент от брутния вътрешен продукт и двете партии призоваха за по-голяма гъвкавост от страна на Брюксел за преодоляване на „прекомерната строгост“ на съществуващите бюджетни правила.

Подчертавайки желанието си за социална справедливост, те обещаха да въведат минимална заплата, да избегнат повишаване на ДДС през януари и да увеличат разходите за образование, изследвания и социални грижи. Програмата призовава също за дигитален данък върху международни компании и създаването на държавна банка за стимулиране на развитието на по-бедните южни области.

„Пет звезди“ и Демократическата партия обещаха да пренапишат законите за конфликт на интереси в Италия, което бившият премиер Силвио Берлускони винаги се е стремял да предотврати, тъй като се страхува, че това може да се отрази негативно на медийната му империя Mediaset.

Двете партии обещаха и „ревизия“ на концесиите на магистралите в Италия. Неясната формулировка запазва надеждите на италианската компания Atlantia, че „Пет звезди“ няма да изпълни искането да й бъде отнета доходоносната концесия на пътните такси след рухването на мост в Генуа миналата година.

Двете партии все не са се договорили за министрите, като не е сигурно каква ще е ролята на лидера на „Пет звезди“ Ди Майо. Той беше вицепремиер, министър на индустрията и на труда в предишната администрация, но е малко вероятно да запази някое от тези министерства в новия кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още