Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Двоен ръст на печалбата за 2021 г. обяви HSBC

Британската банка изтегли с година по-рано изпълнението на ключовата си цел за рентабилност

Двоен ръст на печалбата за 2021 г. обяви HSBC

Снимка: Bloomberg

Британската банка HSBC изтегли с година по-рано изпълнението на ключовата си цел за рентабилност и увеличи над два пъти годишната си печалба, след като очакваните лоши заеми от пандемията от Covid-19 не успяха да се материализират, а кредиторът очаква повишаването на лихвените проценти да увеличат печалбата ѝ, съобщава Ройтерс.

Подобно на световните си конкуренти HSBC – една от най-големите европейски банки, се възползва от по-ниските от очакваното такси за обезценка, след като кредитополучателите ѝ са се възползвали от държавна подкрепа на пазарите, ударени от пандемията от коронавриуса, докато в същото време възстановяването на икономиките подкрепя компаниите.

Кредиторът отчете печалба преди данъци от 18,9 млрд. долара за миналата година спрямо 8,8 млрд. долара година по-рано. Средната оценка на 17 анализатори, анкетирани от самата банка, обаче бяха за печалба от 19,1 млрд. долара. Азия е допринесла за 65% от печалбата.

Акциите на HSBC, които се търгуват на борсата в Хонконг, поевтиняха с 3,2% в следобедната търговия във вторник, следвайки спадовете на по-широкия пазар, след като световните акции се сринаха заради задълбочаването на кризата в Украйна.

„Имаме добра инерция, навлизайки в 2022 г., и сме убедени, че можем да продължим да изпълняваме нашата стратегия“, казва главният изпълнителен директор на групата Ноуел Куин в изявление към отчета.

HSBC обяви програма за обратно изкупуване на стойност 1 млрд. долара, след като приключи текущата такава за 2 млрд. долара.

Банката заяви, че ако лихвените проценти бъдат повишени по света, както се очаква, подобрението на кредитните ѝ маржове вследствие на това ще означава, че ще постигне целта си за двуцифрена възвръщаемост на капитала през 2023 г. - година по-рано от очакваното.

Кутин, който управлява банката от две години, удвои усилията си в Азия и инвестира милиарди долари в привлекателния бизнес за управление на благосъстоянието.

HSBC заяви, че очаква по-слабо представяне на бизнеса за управление на богатството в Азия през първото тримесечие на 2022 г.

Вписаните в Лондон акции на банката са поскъпнали с 29% през последната година спрямо ръст от 16% на StanChart и от 25% на Barclays.

Банката отчете спад на приходите от 2% през 2021 г. заради ниските лихвени проценти на глобално ниво и намаляваща печалба от търговията с ценни книжа, но заяви, че политиките за увеличаване на лихвите тази година и в бъдеще ще помогнат да обърне тенденцията.

HSBC заяви, че е освободила 900 млн. долара кеш, които бе заделила в случай на ръст на лошите заеми през пандемията. Година по-рано банката задели за тази цел 8,8 млрд. долара.

Представянето на HSBC е леко помрачено през четвъртото тримесечие от разходи за 500 млн. долара заради очаквани кредитни загуби, които отчасти се дължат на спада в проблемния имотен сектор в Китай.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Браво ХСБЦ, сега искам и един сосен дивидент да снесете.

Още от Европа
ЕП потвърди природния газ и ядрената енергия като допустими в зеления преход