IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългото отлагане скъсява времето на Тереза Мей

Духът на надвисналата катастрофа пазеше премиера на поста ѝ, но с отпускането на повече време оставането ѝ може вече да не е наложително

12:50 | 10.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Времето на Тереза Мей като премиер на Великобритания изтича. Но колко бързо се случва това?

Миналия месец тя обяви намерението си да подаде оставка, но това беше при условие, че нейното споразумение за Brexit мине в Камарата на общините. И макар това да остава далечна възможност, не е ясно кога тя всъщност планира да си тръгне, коменитра Bloomberg в свой материал.

Досега тя се задържаше на поста от духа на постоянната криза: при положение, че страната може да катастрофира, излизайки от Европейския съюз в края на седмицата, сега не е точният момент да бъде уволнен пилотът. По-дълго оставане на Великобритания в блока, което се очаква да бъде договорено тази седмица, ще премахне тази причина за оставането на Мей.

И наистина, както целта на това отлагане ще е Великобритания да промени подхода си към Brexit, така ще е и добра причина Мей да си върви.

Тя може и да обяви напускането си. Но какво ще стане, ако не го направи? Над 100 консерватори в парламента гласуваха срещу нея в рамките на опит за вот на недоверие миналия декември. Това обаче се оказа недостатъчно за нейното отстраняване. Но оттогава броят на бунтовниците в редиците на собствената ѝ партия по всяка вероятност се е увеличил. Въпреки това правилата на Консервативната партия забраняват провеждането на ново вот преди края на тази година и няма да има официална процедура за отстраняването ѝ преди това.

На практика ще е трудно да видим оставането на Мей на поста и ако кабинетът реши, че времето ѝ е свършило. Министрите в него може и да се изкушат да я оставят да разиграе стратегията си за търсене на подкрепа от Лейбъристката партия. Но ако този опит пропадне тя е вероятно да поиска провеждането на т. нар. ориентировъчни гласувания в парламента, за да види дали друг алтернативен подход събира достатъчно подкрепа.

Може би кабинетът ще ѝ позволи да остане на поста до провеждането на изборите за Европейски парламент следващия месец? Много от министрите обаче вече готвят кампании за поемане на лидерството в Консервативната партия и по всяка вероятност ще искат да ги продължат.

Ключовата фигура в този процес по всяка вероятност ще бъде един мъж, който не заема публичен пост – най-довереният съветник на Мей, нейният съпруг Филип. Това, което каже той, ще има повече тежест пред премиера, отколкото каквото и да е било от министрите в кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Отдавна бе ясно , че всичко е свършено с политическата кариера на премиера на Великобритания .Големият въпрос е само с това ли ще се размине днешната остра криза на Острова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още