IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългото завръщане на Гърция на капиталовите пазари

Емисия гръцки ценни книжа ще зависи от много фактори, а за момента за Атина финансовият ресурс от кредиторите е по-евтин

17:15 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изглежда скоро, вероятно още през юни, Берлин и Международният валутен фонд (МВФ) ще се разберат по въпроса за дълговете на Гърция, пише гръцкото издание "Катимерини". Тогава ще може да започне и дългото завръщане на Атина на капиталовите пазари.

Вероятно още през юли Гърция ще емитира облигационна емисия, но тя ще бъде напълно символична. Един от ограничаващите фактори е надзорът на Европейската централна банка (ЕЦБ), ограничаващ количествата гръцки държавни ценни книжа, които големите банки в страната могат да купуват.

Излизането на пазарите е много желан от правителството на страната, но и все още доста малко вероятен сценарий, допълва изданието. Управляващите се надяват да оправдаят всички приети икономии с възможността страната отново да се финансира от пазара. Това ще бъде и сигнал за излизане от кризата и спасителните програми.

Емитирането на държавни книжа обаче е свързано с поне два фактора - разбирателство между кредиторите за дълга и от друга страна - включването на Гърция в стимулиращата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Никой не би рискувал да купи гръцки облигации, ако няма на кого да ги продаде - в случая на ЕЦБ, коментират източници на гръцкото издание.

И тук нещата са много обвързани - ЕЦБ не би включила Гърция в своята програма за количествени ограничения, ако няма яснота за дълга на страната и ако не е ясно дали МВФ ще участва в третата спасителна програма за Гърция.

Така че завръщането на Гърция на капиталовите пазари никак няма да е бързо или лесно, завършва "Катимерини". Още повече, че за страната не е изгодно да замени евтиния финансов ресурс от кредиторите със скъпи средства от пазарите, което може да окаже допълнителен негативен ефект върху устойчивостта на дълга.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира преди седмица, че страната е близо до "устойчиво решение за облекчаване на дълга". Темата беше обсъдена и по време на срещата му с директора на МВФ Кристин Лагард в Пекин, посочва още Ana Mpa. След разговорите Лагард коментира, че ако Германия продължава да настоява, че няма нужда от облекчение на гръцкия дълг, Фондът ще напусне спасителната програма за страната. 

При това положение Гърция няма да приложи приетите през април искания за допълнителни ограничения - на пенсии и премахване на данъчни облекчения, допълни от своя страна гръцкият премиер. 

Мерките са част от споразумението по втория преглед на спасителната програма, което ще бъде разгледано от гръцкия парламент през тази седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още