IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният план за спасяването на Monte dei Paschi да се разгледа внимателно

За това призовава Йенс Вайдман, посочвайки, че изникват прекалено много въпроси, които се нуждаят от отговор

15:29 | 26.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на германската централна банка Йенс Вайдман заяви, че плановете за държавен спасителен план за италианската банка Monte dei Paschi di Siena трябва да бъде премислен внимателно, защото има много въпроси, на които трябва да се намери отговор, пише германският вестник Bild, цитиран от Ройтерс.

“За мерките, планирани от италианското правителство, банката трябва да бъде финансово стабилна в основата си. Парите не могат да се ползват за покриването на загубите, които се очакват”, коментира Вайдман.

Той твърди, че има риск от тежки икономически сътресения и добавя, че всичко трябва да бъде разгледано внимателно.

Италианското правителство взе решение в петък за спасяването на Monte dei Paschi след като най-старата банка в света не успя да спечели подкрепа от инвеститорите за увеличаването на капитала, от което отчаяно се нуждае.

Monte dei Paschi се оказа най-слабата от 51 европейски банки, подложени на стрес тестове по-рано тази година от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). На Monte беше даден срок да преодолее проблемите си до края на тази година.

След финансовата криза през 2007-2009 г. Европейският съюз прие правила, които предполагат, че затруднените банки могат да получават държавна помощ само в краен случай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
"На Monte беше даден срок да преодолее проблемите си до края на тази година." - виждаме че ЕЦБ се е намесила със съвет - но края на годината наближава , а банката още не си е решила проблемите ......... жалко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Баси колко хора са за затвора !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още