IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове се насочват към вложения в рисков капитал

Най-привлекателни са компаниите от здравния и технологичния сектор

08:26 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавните инвестиционни фондове са участвали в сделки за рисков капитал със 17 млрд. долара досега тази година. Сумата надвишава общата им инвестиция в рисков капитал за цялата 2019 г. на фона на апетита им за дългосрочни вложения заради пандемията, пише Ройтерс.

Със своите дълбоки джобове и по-дълъг инвестиционен хоризонт, отколкото много други инвеститори, държавните фондове все по-често търсят стартиращи фирми, особено в технологичния сектор, с надеждата, че ще получат по-големи печалби. 

Базираният в Абу Даби Mubadala участва в една от най-големите сделки досега през тази година. Фондът осигури 3 млрд. долара за Waymo - компания за автономни технологии, собственост на Alphabet, компанията майка на Google, според данни на PitchBook. Сделката, която приключи миналия месец, включваше инвестиции от Canada Pension Plan Investment Board, Magna International и Andreessen Horowitz. 

„Суверенните фондове са много фокусирани върху развиващите се индустрии и могат да инвестират в ранен етап“, казва Уил Джаксън-Мур, глобален ръководител частен капитал, недвижими активи държавни фондове в PwC. „Те отдавна искат да увеличат инвестициите (в рисков капитал), но често достъпът им до средства е труден, тъй като всеки иска да бъде в най-добрите фондове“, казва анализаторът.

Високите оценки за зрелите частни компании и изобилието от евтин дълг насърчиха държавните фондове да търсят инвестиции на по-ранен етап, особено в здравеопазването и технологиите, където повече компании имат нужда от финансиране, казва се в доклад на Международния форум на държавните инвестиционни фондове (IFSWF) от миналия месец.

След като икономическата криза, която пандемията причини, намали оценките и увеличи разходите за финансиране на дълга за стартиращите фирми, анализаторите чакат да видят как това ще повлияе на продължаващото участие на държавните фондове в инвестирането на рисков капитал. Някои от сделките тази година са сключени преди широкото разпространение на коронавируса.

За 2019 г. тези инвестиции на държавните фондове възлизат на 15,6 млрд. долара. Потокът от сделки обаче има къде да се ускори, ако иска да достигне 42 млрд. долара, вложени като рисков капитал през 2018 г.

Освен сделката на Mubadala през тази година имаше още две големи инвестиции. Сингапурската Temasek Holdings участва в инвестиция на стойност 3 млрд. долара в китайската компания за стрийминг на живо Kuaishou, заедно с Tencent Industry Win-Win Fund и няколко други инвеститори. Cool Japan Fund, в който японското правителство е един от акционерите, инвестира в сделка за 3 млрд. долара в индонезийската фирма за разплащания Gojek, заедно с други като Alphabet, Facebook и Tencent Holdings.

Общо около 130 милиарда долара рисков капитал са набрани през годината до момента в сравнение с 270,3 милиарда долара през цялата 2019 г., показват данните на PitchBook.

KPMG посочва, че се очаква второто тримесечие да бъде слабо за инвестиции в рисков капитал, но отбеляза, че секторите като здравеопазването и биотехнологиите може да са привлекателни за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още