Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

easyJet си подсигури нов 5-годишен заем, гарантиран частично от държавата

Компанията ще продължи да следи ликвидната си позиция и ще предприеме и допълнителни действия при необходимост

easyJet си подсигури нов 5-годишен заем, гарантиран частично от държавата

Снимка: архив Ройтерс

Британската авиокомпания easyJet увеличи ликвидността си чрез нов петгодишен заем в размер на 1,87 млрд. долара, подкрепен от частична гаранция от Великобритания. Това спомага за облекчаване на притесненията относно финансите на компанията, тъй като пандемията значително сви пътуванията, предава Ройтерс.

Подобно на повечето европейски авиокомпании затрудненият превозвач се надява на възстановяване тази пролет. Най-големият му пазар обаче – Великобритания, остава блокиран и полетите се очаква да останат на минимални нива още няколко месеца.

easyJet заяви, че новият кредитен механизъм подобрява дълговия ѝ профил. Компанията планира да погаси и анулира напълно изтегления револвиращ кредитен механизъм от 500 милиона долара и срочни заеми от около 400 милиона лири (540 милиона долара) през първото тримесечие.

Още по темата

За да оцелее досега в пандемията, easyJet съкрати 4500 служители, поиска кеш от акционерите и продаде десетки свои самолети. Компанията не изключва и по-нататъшни действия в зависимост от динамиката на пандемията.

"easyJet ще продължи да преразглежда редовно ликвидната си позиция и ще продължи да оценява допълнителни възможности за финансиране, ако възникне необходимост", посочват от авиокомпанията.

Новият заем в размер на 1,87 милиарда долара е отпуснат от група банки и е подкрепен от гаранции, предоставени от схема на британското британско експортно финансиране, която включва някои ограничения около бъдещи плащания на дивиденти.

Други компании, засегнати от ограниченията за пътуване заради коронавируса, включително британските Rolls-Royce и British Airways, собственост на IAG, също използваха гаранциите за експортно финансиране на Обединеното кралство.

easyJet заяви, че изплащането на по-краткосрочния дълг ще "освободи" редица самолетни активи, като допълнително ще укрепи баланса на превозвача.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси останаха почти на нивата си от вторник след вяла сесия