Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ алармира за притеснителни условия за финансиране

Вероятно банката ще извърши повторно калибриране на инструментите на паричната политика през декември

ЕЦБ алармира за притеснителни условия за финансиране

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната забелязва първоначални признаци на обтегнати условия на финансиране, заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн само две седмици преди политиците да се срещнат, за да разгледат своите парични стимули, съобщава Bloomberg.

„В последните данни от проучването има някои тревожни сигнали“, изтъкна той в онлайн изказване, позовавайки се на показатели за кредитиране, инвестиции и достъп до финансиране за малкия и средния бизнес. „Ще прекалибрираме инструментите си, както е подходящо, за да отговорим на разгръщащата се ситуация и да гарантираме, че условията за финансиране остават благоприятни в подкрепа на икономическото възстановяване“, заяви Лейн.

Управителният съвет на банката ще се събере, за да разгледа своята политика на 10 декември, като се очаква да увеличи и разшири кризисната си програма си за изкупуване на активи в размер на 1,35 трлн. евро (1,6 трлн. долара), както и да предложи по-дългосрочно финансиране на банките.

Успоредно с речта на Лейн ЕЦБ публикува протокола от последното си заседание на 28 и 29 октомври, което показва, че мнозинството от банкерите се обявяват в подкрепа на действие.  

„Членовете се съгласиха, че като се има предвид по-рязкото забавяне на темповете на растеж и отслабването на основната динамика на инфлацията в сравнение с очакваното по-рано, както и влошаването на баланса на рисковете, ще бъде оправдано да се извърши повторно калибриране на инструментите на паричната политика през декември “, се казва в документа.

Още по темата

Новите блокади заради коронавируса засегнаха икономиката на еврозоната, която вероятно ще се свие през четвъртото тримесечие. Лейн заяви, че ЕЦБ възнамерява да поддържа ниски разходите по заеми през пандемията и във фазата на възстановяване след непосредственото приключване на кризата.

„Въпреки че напредъкът в разработването на ваксина през следващите седмици и месеци е добре дошло, от съществено значение е макроикономическото възстановяване да не бъде провалено от преждевременно засилване на кривата на доходността“, заяви Лейн.

Проблеми с отпускането на заеми

Банкерът вече изрази загриженост относно заемите по време на срещата през октомври, но служителите предпочетоха да изчакат несигурността, включително изборите в САЩ, Brexit и националните бюджетни планове, да отмине, преди да планират следващия си ход.

Някои от неговите колеги също поставиха под съмнение тежестта на всяко финансово затягане, наблюдавано дотогава.

„Беше отбелязано обаче, че резултатите от проучването на банковото кредитиране не трябва да се преиначават или да се надценяват“, се казва в доклада, като се посочва значително облекчаване на кредитите, наблюдавано през второто тримесечие, подкрепено от гарантирано от държавата кредитиране.

Няколко членове на Управителния съвет бяха скептични към ефективността на повече покупки на облигации, което добавя индикации, че ЕЦБ ще обмисли и увеличаване на дългосрочния си кредитен механизъм за банките.

„Докато съществуващите инструменти на паричната политика се разглеждаха като ефективни, бяха повдигнати въпроси относно възможни странични ефекти и„ намаляваща възвръщаемост “в среда на висока несигурност и благоприятни финансови условия“, се казва в документа.

Тъй като пазарите са се стабилизирали от март, „беше отбелязано, че допълнителните покупки на активи може да не окажат същото влияние върху финансовите условия и реалната икономическа активност, каквото са имали по-рано през годината“, не отричат членовете на ЕЦБ.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Португалия провежда президентски избори въпреки блокадата заради пандемията