IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ добави критерий за "морален риск" към правилата си за спешно финансиране

Банката заяви, че "моралният риск" може да бъде причина за отказ на спешна помощ за осигуряване на ликвидност

16:31 | 07.07.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само ден след като затегна условията по помощта на Гърция, Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че „моралният риск“ може да бъде причина за отказ на спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA – emergency liquidity assistance), която предоставя на банките, съобщава Bloomberg.

Функционирането на Евросистемата може да бъде нарушено от „предоставянето на ELA при прекалено щедри условия, които от своя страна могат да увеличат моралния риск на финансовите институции или отговорните власти“, заяви ЕЦБ в документи, публикувани в интернет страницата ѝ във вторник. „Целта на ELA е да подкрепя платежоспособни финансови институции с временни проблеми на ликвидност. Това не е инструмент на парична политика“.

Документът за управлението на финансовия риск на ЕЦБ изяснява условията по спешната помощ за банките в момент, в който централните банкери ограничават предоставянето на подобно финансиране на гръцките банки. Позоваването на моралния риск показва, че представителите на банката се опасяват, че заобикалянето на правилата в случая с Гърция може да накара бъдещите рецепиенти да действат по-безотговорно.

В понеделник ЕЦБ запази размера на спешното финансиране на гръцките банки непроменен, като не се съобрази с молбата на гръцкото правителство за увеличение на лимита, и завиши изискванията към обезпечението, което предоставят търговските банки при получаване на средства от фонда. Това усложнява достъпа на банките до средствата, които ги поддържат живи, докато тегленето на депозити се ускорява на фона на несигурното положение на страната в еврозоната.

Въпреки че рискът за ELA номинално се поема от националната централна банка, която разпределя помощта, базираната във Франкфурт ЕЦБ има голяма свобода при определянето на условията. Новият документ обаче не уточнява какво точно се има предвид под „прекалено щедри“ условия.

Стара версия на правилата на ЕЦБ гласи, че получателите на ELA трябва да са платежоспособни, а финансирането трябва да е „съвместимо с целите и задачите на Евросистемата“. Новият документ обаче отива по-далеч.

ЕЦБ заявява, че ELA не трябва да представлява „заплаха за единството на паричната политика“ или „за прилагането на паричната политика“, като усложнява, например, поемането на контрола върху краткосрочните лихвени проценти.

ELA не трябва да бъде и „заплаха за финансовата независимост на националната централна банка, ако например ELA не е гарантирана с достатъчно обезпечение, за да бъде запазена подобна независимост“.

ЕЦБ отново подчерта ключовото ограничение на свободата ѝ на действие, а именно разпоредбата в европейските договори, които ѝ забраняват финансирането на правителства. ELA не трябва да предизвиква „загриженост за евентуално нарушение на забраната за парично финансиране“, се казва в документа.

През 2014 г. ЕЦБ заяви, че е обезпокоена за риск от парично финансиране, за каквото се загатва в предложеното от ирландската централна банка споразумение, което замени обезпеченията по заемите на ELA с държавни ценни книжа.

Повече по темата разказва Нейра Чехич от Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Сетихте се, малко късно май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт,САЩ - ''Това, което банкерите премълчават е, макар те самите да го знаят отдавна, че частните банки създават парите, които отпускат като кредит по същия начин, по който го правят държавните. Разликата е просто в това, че държавната банка връща лихвите на правителството и обществото, докато частната банка насочва лихвите в собствената си капиталова сметка, за да ги реинвестира с цел получаване на още лихви, прогресивно изтегляйки пари от продуктивната икономика. - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmЛихвата е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
СУВЕРЕНА (гражданите) делегират права на депутатите като винаги може да поискат референдум за каквото и да е макар ,че има закони които ограничават това което си е дискриминация и нарушение на Конституцията Въпроса е кой е делегирал права на ЕЦБ - държава в държавата ли са ??? за да решават неща които само депутатите могат да решат Сложно е и трябва да има ясни правила като например ако лошите кредити минат 33% и това не е фатално ако има закон за наказ.отговорност за необезпечените кредити и разделяне на инвест. и търговско банкиране и 33% капит.адекватност защото БАЗЕЛ-3 е недостатъчно Неолиберализма във финан. капитализъм вкара света в планетарна катастрофа и проф.Милтън Фрийдман с нобел за икономика затова ясно разграничава свободният пазар в индустриалният капитализъм от финансовият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Това е отговор на престъпното и безпринципно поведение на политиците . Политиците са носител на морален риск .Изместиха мандата на ЕЦБ и тя се превърна в това което е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Това е безумие! Как е възможно банкова институция да работи със субективни, МОРАЛНИ критерии?! Как се доказва "морален риск" в съда?! С това ЕЦБ всъщност без да иска се превръща в политически инструмент - нещо което противоречи на основните и правила. Безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още