IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е предпочела италиански облигации пред френски през юли

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Италия е спаднала за четвърти пореден месец през юли

19:58 | 10.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) променя месечния си списък с покупки за 60 млрд. евро, с което за пръв път сериозно подсказва какво могат да очакват инвеститорите, докато купчината с облигации с настъпващ падеж нараства, коментира Bloomberg.

Ако централните банкери се придържат към модела си на покупки от юли, те явно са готови да засилят вече голямата си подкрепа за облигации на силно задлъжнелите страни, докато реинвестициите от падежите на облигации се покачват. Това е добра новина за някои от периферните икономики на региона.

Централната банка е забавила купуването на френски дълг миналия месец, след като падежът на задължения за 4 млрд. евро на страната, които ЕЦБ е притежавала, е настъпил. Банката обаче е увеличила обема на закупени италиански облигации.

През юли ЕЦБ е купила италиански дълг за 1,2 млрд. евро повече, отколкото е трябвало съгласно своя капиталов показател, базиран на БВП, за това колко дълг може да държи за всяка една страна, сочат данни, представени тази седмица. Това е най-голямото отклонение от индикатора, откакто стартира програмата през март 2015 г. ЕЦБ е закупила с 384 млн. евро повече френски дълг, отколкото е трябвало, спрямо превишение от 1,19 млрд. евро за юни.

„Ясният победител е Италия“, казва Андрю Робъртс, ръководител на макроикономическите изследвания за Европа в NatWest Markets в Лондон. „Това представлява много голяма подкрепа за италианските облигации“.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Италия е спаднала за четвърти пореден месец през юли, което е най-дългата подобна серия от около година. Спредът на доходността се е свил с 14 базисни пункта през месеца, задминавайки спада от 9 базисни пункта на френските държавни облигации.

В най-големия си пик ЕЦБ купуваше дълг за 80 млрд. евро месечно. През декември обаче гуверньорът Марио Драги обяви намаляване на покупките до 60 млрд. евро от април и удължаване на програмата поне до края на тази година.

Нарастващият недостиг на германски облигации обаче, в комбинация с погасяването им, изглежда ще облагодетелства Франция и Италия, тъй като нивото им на задлъжнялост означава, че има множество облигации, които могат да бъдат купени. Недостиг на налични ценни книжа има и в други страни, като Португалия и Ирландия, което още повече ограничава възможностите на ЕЦБ за нови покупки.

„Потокът от реинвестиции от погасявания ще става все по-важен фактор“, казва Томас Хопе Розенлунд, базиран в Копенхаген анализатор на Danske Bank. Това ще важи особено силно през първата половина на 2018 г., когато падежът на голяма част от германския дълг, притежаван от ЕЦБ, трябва да настъпи, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още