Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ: Една от големите европейски банки няма достатъчно капитал

Рисковете за банките са свързани предимно със способността за реакции в кризисни моменти и лошите кредити

ЕЦБ: Една от големите европейски банки няма достатъчно капитал

Снимка: Ройтерс

В рамките на редовния годишен одит на банковите институции в еврозоната през тази година Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила, че една голяма финансова институция не е успяла да отговори на капиталовите изисквания. В презентацията си за годишния преглед на сектора обаче ЕЦБ не назовава конкретното име сред проверените 119 кредитора, предава Ройтерс. Според агенцията това означава, че ЕЦБ може да поиска от банката да ограничи бонусите и дивидентите към акционерите. 

Прегледът показва, че тригодишните усилия на ЕЦБ да накара банките да натрупат повече капитал и да изчистват балансите си, вече дават плодове.

„Банките са до голяма степен устойчиви и стабилни", се казва в изявлението на банковия надзорен орган на ЕЦБ. Това показва, че повечето финансови институции имат значително повече капитал, отколкото са минималните изисквания на ЕЦБ. 

Още по темата


По време на банковия одит миналата година пет банки се провалиха по отношение на нужния капитал. Две от тях, италианските банки Popolare di Vicenza и Veneto Banca, сега са спасени от държавата за сметка на данъкоплатците.

Като цяло ЕЦБ очаква поднадзорните ѝ банки да държат капитал на стойност 10,6% от рисково претеглените си активи. 

Рисковете за банките са свързани предимно със способността за реакции в кризисни моменти и лошите кредити, обяснява надзорният орган. Така например постоянната ниска лихвена среда създава сериозни проблеми за банковия сектор. Тя натоварва главно маржовете на печалба в бизнеса с кредити. Но според ЕЦБ банките са постигнали напредък в областта на намаляването на лошите кредити. Според базираната във Франкфурт банка обаче все още има значителен брой финансови институции, които имат високи нива на проблемни заеми.

От четири банки надзорните органи поискаха конкретни количествени стъпки за подобряване на ликвидните им позиции, докато 35 институции получиха само качествени спецификации. Инспекторите поискаха от 84 банки да предприемат мерки за преодоляване на слабостите при третирането на проблемните заеми, корпоративното управление или качеството на данните.

Прегледът се базира на резултатите на банките към края на юни, което означава, че банките може вече да са успели да отстранят недостатъците си.

Така например италианският кредитор Carige пуска емисии от акции на стойност 500 милиона евро, за да отговори на изискванията за капитала от страна на ЕЦБ.

От есента на 2014 г. централната банка е натоварена с надзорната дейност над големите банки във валутната зона. Междувременно тя вече директно наблюдава 119 банки, а контролът на по-малките банки е поверен на националните власти. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
khao до: Иван Митев
преди 1 година
Няма профилна снимка
бреее, сменил си мантрата ... вече паричното предлагане не е сгрешено, а само няма защита срещу някакво си вредно влияние липсвала :) :):)
да си падал скоро на глава ? :):)
6
 
4
 
1
преди 1 година
Сега Европейският съюз страда от прилагането на еврото без защита от неговото вредно влияние.
Европейската централна банка не може да спаси от актуалните злини, защото няма необходимата компетентност.

Още от Европа
Рискованият залог на Мей може да се окаже губещ