IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и Bundesbank проверяват легалността на програмата за изкупуване на ДЦК?

Според Bild адвокати на двете централни банки проверяват след колко време и при какви размери програмата ще наруши европейските договори

14:21 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ и Bundesbank проверяват легалността на програмата за изкупуване на ДЦК?

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bundesbank са поръчали на юристи да проверят легалността на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, съобщава германският таблоид Bild, цитиран от CNBC.

Bild, който не посочва източници, съобщава, че адвокати на двете централни банки проверяват след колко време и при какви размери програмата ще наруши европейските договори.

Според изданието това означава, че скоро въпросът може да достигне Европейския съд в Люксембург и че ЕЦБ и Bundesbank искат да са правно подготвени за подобен сценарий.

Bild изтъква, че в основата на разногласията между двете институции е въпросът дали програмата за изкупуване на ДЦК на ЕЦБ нарушава регламентираната в договора за Европейския съюз (ЕС) забрана за директното финансиране на правителствените дефицити.

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка е готова да изкупи неограничено количество облигации на страни от еврозоната в случай, че подобна молба бъде отправена и правителствата се съгласят на определени условия.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман беше единственият член на борда на директорите на ЕЦБ, който се противопостави на решението.

Драги заяви, че планът изцяло съответства на мандата на централната банка.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още