Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ: Икономиката на еврозоната ще се свие с 12% тази година

Не се очаква възстановяване до нивата преди кризата чак до края на 2020 г.

ЕЦБ: Икономиката на еврозоната ще се свие с 12% тази година

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономиката на еврозоната ще се свие с 12% през тази година и няма да успее да се завърне към нивата от преди коронавирусната криза до края на 2022 г., смятат от Европейската централна банка, съобщава Bloomberg.

В различните сценарии, публикувани днес, ЕЦБ посочва, че очаква несигурно възстановяване от кризата. През следващата година БВП на еврозоната може да се възстанови до едва между 4 и 6%.

Още по темата

Докладът е последният сигнал, който показва как по-ранните очаквания за стабилно възстановяване през втората половина на годината отстъпиха пред несигурността, тъй като европейските държави предприемат различни подходи за разхлабване на рестрикциите срещу пандемията.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн предупреди в петък, че икономическият спад през второто тримесечие на 2020 г. ще бъде „много по-силно изразен“, отколкото в началото на годината, тъй като мерките срещу коронавируса са в пълна сила от април. Индексите за потребителската и бизнес увереност сочат към „продължително неблагоприятно търсене през следващите месеци“, добавя той.

Централната банка публикува различни сценарии в анализите си според тежестта на кризата. Според най-положителния от тях икономиката на еврозоната ще се свие с 5% през тази година и ще се възстанови напълно до предкризисните нива през 2021 г.

Най-суровите сценарии предвиждат продължаваща несигурност около разпространението на вируса и ефективността на мерките за овладяването му, които да доведат до продължителни икономически щети, тежащи на растежа.

Според прогнозите всеки следващ месец, в който мерките срещу коронавируса остават в сила, ще свива икономиката с между 2 и 2,5%.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ръстът на случаите на коронавирус натежа върху борсите в Европа