IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да поднови програмата за евтините кредити за банките

Банката предстои да отпусне последната серия таргетирани дългосрочни операции по рефинансиране през март

16:02 | 22.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да обмисли подновяване на предлагането на евтини дългосрочни кредити за банките, но този инструмент не бива да се превръща в постоянна мярка. Това съобщи Витас Василаускас, който е член на управителния съвет на ЕЦБ, в интервю за Bloomberg.

Таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране (Targeted longer-term refinancing operations – TLTRO) са „много практичен и много полезен инструмент. Бих бил гъвкав, що се отнася до този инструмент в бъдеще“, казва Василаускас. „Все пак мисля, че TLTRO не е традиционен инструмент на паричната политика, трябва да останат мярка за спешни случаи“, допълва управителят на централната банка на Литва.

ЕЦБ предстои да отпусне последната серия дългосрочни евтини кредити за банките следващия месец. Думите на Василаускас повишават вероятността банката да обяви нови операции, за да изглади паричната си политика в година на повишен политически риск.

Инструментът е по-слабо познат от отрицателната депозитна лихва и програмата за изкупуване на облигации на стойност 2,28 трлн. евро. 

Досега в рамките на операциите TLTRO банките са взели назаем 570 млрд. евро, които би трябвало да гарантират ликвидност в продължение на поне четири години, ако възнамеряват да ги използват за кредитиране на компании и домакинства. През 2014 г. беше дадено началото на 8 тримесечни операции, а през 2016 г. бяха добавени още четири, при това при още по-благоприятни условия.

Последната програма осигури ликвидност при лихва, равна на сегашния лихвен процент по основните операции по рефинансиране, а именно 0%. Той обаче можеше да падне до нивото на депозитната лихва (-0,4%), а банките да увеличат дела на средствата, които ще ползват за кредитиране. Това на практика означава, че ЕЦБ в някои случаи ще плаща на банките, за да им дава кредити.

Следващата операция по TLTRO е предвидена за 23 март. Управителният съвет на ЕЦБ, който скоро не е коментирал инструмента, ще има заседание за паричната политика на 9 март.

По думуте на Василаускас кредитите по програмата TLTRO може да бъдат подновени, ако например перспективите за кредитирането в еврозоната се влошат. На последната си среща ЕЦБ изрази мнение, че кредитните стандарти по-скоро се стабилизират и търсенето расте. Освен това според банката тези условия са допълнително подкрепени от паричните стимули.

„Ако има такава необходимост, защо не? Може например да има драстични промени в кредитирането, които не виждаме сега, но ако има – защо не?“, казва Василаускас. Все пак той подчертава, че „една здрава система в нормални времена би трябвало да се финансира от пазарите“.

Освен това програмата TLTRO трябва да осигури плавен финал на количествените облекчения, когато ЕЦБ реши това да се случи.

Василаускас посочва, че е прекалено рано да се мисли за свиване на програмата за стимули или промени в прогнозите на банките. Той отбелязва рискове като изборите в Холандия, Франция и Германия, преговорите за Brexit, политиката на американския президент Доналд Тръмп, както и задлъжнялостта на Китай.

Инфлацията в еврозоната се ускори до 1,8% миналия месец, което е близо до целевото ниво на ЕЦБ. Василаускас повтори, че повишението до голяма степен се дължи на по-скъпия петрол и каза, че следи измерители като базисната инфлация, заплатите, цените на услугите, за да прецени дали повишението е устойчиво.

„Виждам положителни сигнали, виждам светлина в тунела, но все още не виждам устойчивост. Избегнахме дефлационна ситуация, но все още има много път, преди да достигнем целта си“, казва управителят на литовската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още