Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ направи първата си голяма стъпка към дигиталните пари

Банката започва проучвателна фаза, която може да доведе до издаване на виртуални пари още в средата на десетилетието

ЕЦБ направи първата си голяма стъпка към дигиталните пари

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи голяма стъпка към дигиталното евро в сряда, одобрявайки започването на т. нар. „проучвателна фаза“, която може да доведе до въвеждането на виртуалните пари още към средата на десетилетието.

Следващият етап ще продължи 24 месеца и неговата цел е да бъде отговорено на ключови проблеми по дизайна и разпределението, се казва в позиция на ЕЦБ.

„Дизайнът на новата валута ще е основан на предпочитанията на потребителите и технологичното мнение на търговци и посредници“, посочват от банката.

По време на проучвателната фаза ще бъдат формирани фокус групи, ще се направят прототипи и концепции, уточняват от ЕЦБ. Също така ще се разглеждат възможните случаи, в които дигиталното евро би било приоритетно за изпълнение на целите си: безрискова, достъпна и ефективна форма на дигитални пари на централна банка.

Резултатът от завършването на фазата „няма да предреши каквото и да е било бъдещо решение за възможното издаване на дигитално евро, което ще бъде взето по-късно. Във всеки случай дигиталното евро ще допълва парите, няма да ги замества“, посочва се в текста.

Още по темата

„Нашата работа цели да гарантира, че в дигиталния век гражданите и фирмите ще продължат да имат достъп до най-сигурната форма на парите, парите на централните банки“, коментира управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Тя неведнъж е изразявала ентусиазма си за виртуалните пари, като ЕЦБ вече предупреди, че провалът в издаването им може да застраши паричната автономия на блока на фона на настъпващите чуждестранни технологични гиганти във финансовия сектор.

Ако ЕЦБ все пак започне да издава виртуални пари, то най-вероятно ще е след Китай, където в някои градове вече се провеждат тестове. Някои източнокарибски острови с обща централна банка, сред които Гренада и Сейнт Китс и Невис, също имат свои версии. Възможни варианти за развитие в тази посока разглеждат и Федералният резерв, и Английската централна банка.

„Минаха девет месеца, откакто публикувахме нашия доклад за дигиталното евро. През това време направихме допълнителни анализи, потърсихме приноса на граждани и професионалисти и извършихме някои експерименти с окуражителни резултати“, посочи още Лагард в публикуваната позиция на централната банка.

„Всичко това ни накара да вземем решение да включим на следваща предавка и да започнем проекта за дигиталното евро“, допълва тя.

От ЕЦБ посочват, че според експериментите, проведени досега, основната инфраструктура на дигиталното евро ще е съобразена с околната среда, използвайки „незначително“ количество енергия в сравнение с криптоактиви като биткойна.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските индекси не намериха единна посока в началото на седмицата