Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ обмисля нова програма за изкупуване на облигации да замести PEPP

Целта е да се предотвратят сътресения на пазара, когато извънредните пандемични изкупувания бъдат прекратени

ЕЦБ обмисля нова програма за изкупуване на облигации да замести PEPP

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) проучва нова програма за изкупуване на облигации, за да предотврати всякакви сътресения на пазара, когато извънредните пандемични изкупувания бъдат прекратени следващата година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Планът ще замени съществуващия инструмент за справяне с кризата и ще допълни по-старата схема за количествено облекчаване с отворен край, съгласно която ЕЦБ изкупува дълг за по 20 млрд. евро всеки месец, казват официални лица, поискали анонимност заради конфиденциалност на обсъжданията.

Засега не са взети финални решения, допълват те. Говорител на ЕЦБ е отказал коментар по въпроса, но в същото време е отбелязал, че екипът обсъжда широк спектър от идеи, които невинаги накрая се представят на управителния съвет или изпълнителния борд.

Още по темата

Подобна инициатива би действала като застрахователна мярка, в случай че планираният край през март на т.нар. Пандемичната програма за извънредни покупки (PEPP) на стойност 1,85 трлн. евро предизвика пазарно разпродаване на облигации от високо задлъжнели страни като Италия, допълват официалните лица.

Съгласно плана покупките ще бъдат извършвани избирателно, казват те. Това би заобиколило правилото, валидно и за двете съществуващи програми, което изисква централните банки да изкупуват дълг в съответствие с размера на икономиката на всяка страна.

Това правило е налице от началото на мащабните покупки на активи през 2015 г. То цели да успокои опасенията, че ЕЦБ финансира правителства, което е забранено по закон.

Осъзнавайки пазарната криза, която обхвана Италия в началото на пандемията, централните банкери от ЕЦБ се опитват да излязат плавно от съществуващите спешни стимули, докато в същото време ограничават спекулациите на инвеститорите сега, когато правителствата са дори по-изложени към трупане на дълг, за да финансират огромната фискална подкрепа.

Дългът на Италия

Доходността по 10-годишните италиански държавни облигации спадна с почти 3 базисни пункта до 0,86% в четвъртък сутринта в Лондон. Облигациите биват разпродавани в Европа през последните две седмици, поради което доходността им нарасна с около 20 базисни пункта.

Разликата в доходността между италианските и германските държавни облигации – внимателно следен показател за риска в региона – в момента е около 107 базисни пункта, тествайки горния край няколкомесечния диапазон.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард и колегите ѝ отложиха за декември решението за посоката на паричните стимули следващата година. Тя заяви в интервю по Bloomberg TV през юли, че пандемичната програма може да бъде последвана от „преход в нов формат“, без да дава повече подробности.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
С нов експеримент за базов доход Каталуния ще раздава пари на бедни и богати