Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ обмисля удължаване на мораториума за дивиденти от банките

Европейските банки намаляват разходите си, за да защитят капиталовите си възглавници заради бързо влошаващата се икономическа ситуация

ЕЦБ обмисля удължаване на мораториума за дивиденти от банките

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Заради последствията от пандемията на коронавируса Надзорният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля да поиска от банките в еврозоната да се откажат за по-дълъг период от време от плащания на дивиденти и обратно изкупуване на акции. Членът на Надзорния орган на ЕЦБ Керстин аф Йохник заяви във вторник, че скоро ще бъдат дадени повече подробности, предава Ройтерс.

Още по темата

Засега ЕЦБ апелира към банките да не разпределят печалби поне до 1 октомври. Топ надзорникът на регулатора Андреа Енрия вече заяви през юни, че се обмисля удължаване и обеща повече яснота в средата на юли.

И Европейският съвет за системен риск (ESRB), начело на който е гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард, също предложи банките да се въздържат от изплащане на дивиденти и на бонуси, както и от обратно изкупуване на акции поне до края на годината.

Европейските банки  намаляват разходите си, за да защитят капиталовите си възглавници заради бързо влошаващата се икономическа ситуация. След спирането на изплащането на дивиденти следващата мярка се оказа намаляването на бонусите.

Регулаторите в Европа отправят многократни призиви към кредиторите да бъдат предпазливи към начина, по който използват капитала си, тъй като регионът е изправен пред най-лошата рецесия в историята си. Европейската централна банка - която вече призова банките да спрат изплащането на  дивидентите - обърна внимание и на контрола върху променливите компенсации на банкерите.


 

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса