IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отказа удължаване на срока за стабилизиране на Monte dei Paschi di Siena

Държавната намеса остава единствената опция за спасяване на италианската банка от фалит

19:43 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е отхвърлила искането на италианския кредитор Banca Monte Dei Paschi di Siena за предоставяне на повече време за набиране на така необходимия свеж капитал, съобщава Wall Street Journal, като се позова на свой неназован източник.

По този начин оставa открита единствената възможност за нейното спасяване чрез държавна намеса, цитира изданието БНР.

Третият по големина кредитор в Италия е поискал от ЕЦБ разрешение за удължаване с няколко седмици на срока, в който да се опита да набере допълнителен собствен капитал чрез емитиране на акции в размер на 5 млрд. евро.

Целта на тази операция е да се избегне понасянето на загуби от страна на акционерите на банката, както се изисква по силата на новите правила на Европейския съюз за спасяване на закъсали финансови институции.

Единният надзорен механизъм (ESM), който е в прерогативите на базираната във Франкфурт Европейска централна банка, оказва надзор над около 130 от най-големите кредитори на еврозоната.

В резултат на този отказ банката едва ли ще има достатъчно време да осъществи повишение на капитала си чрез частно пласиране на акции на един или на повече големи инвеститори. От своя страна това оставя държавната намеса като единствена опция за спасяване на банковата институция.

Трябва да се има предвид, че преди седмица италианците отхвърлиха референдума за конституционни реформи, с което предизвикаха оставката на премиера Матео Ренци, довеждайки до правителствена криза.

Това накара потенциални инвеститори като Катар и базирани в САЩ инвестиционни фондове, които в миналото проявяваха интерес към акциите на Banca Monte Dei Paschi di Siena, да се откажат от потенциална сделка, заявиха пред Wall Street Journal запознати с преговорите източници.

Новината задълбочи днешния натиск от продажби в банковия сектор, като акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena поевтиняха с около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още