IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Пазарите остават все още нестабилни

Това не е краят на пътя и би било твърде рано да се обявява края на кризата, твърди вицепрезидентът на банката Витор Констансио

13:59 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Европейската финансова система има нужда от &quot;ремонт&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейската финансова система има нужда от "ремонт". Снимка: Ройтерс

Въпреки известен напредък през последните години централните банкери в Европа и Европейската комисия продължават да виждат значителни проблеми на финансовите пазари в еврозоната. Така например все още съществуват огромни разлики в лихвените проценти, които банките в различните държави от еврозоната изискват за заеми на фирми, заявиха Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия във Франкфурт в понеделник при представянето на докладите за финансовата стабилност и интеграция в областта на валутата. Специално за средните и малките предприятия в южните страни е все по-трудно да получат достъпни заеми, се казва в доклада.

„И в двата доклада има доказателства за това колко изключително важно е създаването на банковия съюз, за да може финансовият сектор да изпълни своята задача да подкрепя икономиката“, казва комисарят за вътрешния пазар на ЕС Мишел Барние, цитиран от Ройтерс. Европейският съвет ще гласува през май за създаването на европейския механизъм, а на 4 ноември ЕЦБ ще поеме надзора над най-големите банки в еврозоната. 

„Новите правила ще гарантират, че банките са подложени на една и съща пазарна дисциплина като всеки друг бизнес и всяка друга компания, вместо да бъдат спасявани в случай на дисбаланси от европейските данъкоплатци", заяви Барние. В бъдеще преди всичко собствениците и кредиторите на банките ще участват в спасителните акции.

Заместник-ръководителят на ЕЦБ Витор Констанцио също се изказа по въпроса днес. „Ако днес видим къде се намираме едва две години след едва ли не колапса на еврозоната, то това наистина е окуражаващо", каза Констанцио в понеделник по време на конференцията във Франкфурт. „Все пак, това не означава, че ние ще сме напуснали напълно опасната зона", предупреди заместник-председателят на ЕЦБ. Той също подчерта огромните разлики в разходите за кредити. По думите му те са проблем за възстановяването на икономиките от кризата. 

Като цяло обаче благодарение на мерките, предприети от ЕЦБ, сега кризата в еврозоната вече е по-далече и положението се стабилизира. Важна стъпка е и нововъзникващият банков съюз, който ще се състои от общ надзор и общ режим за оздравяване на банките, смята португалецът. „Но това не е краят на пътя и би било твърде рано да се обявява краят на кризата. Основните предизвикателства, като слабия икономически растеж и високата безработица, остават. В допълнение продължителният период на ниска инфлация заплашва да бъде в тежест, особено за страните със свръхзадлъжнялост“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още