Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ регистрира над 16% спад на фалшивите банкноти през първата половина на 2019 г.

Най-често фалшифицираната банкнота в ЕС и Германия е купюрата от 50 евро

ЕЦБ регистрира над 16% спад на фалшивите банкноти през първата половина на 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Броят на фалшивите банкноти, изтеглени от обращение, е намалял през първата половина на 2019 година, съобщи днес Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от ДПА.

Около 251 000 фалшиви банкноти са били открити от полицията, търговците на дребно и банките, което е спад с 16,6 на сто спрямо миналата година. 

Още по темата

Щетите, нанесени от фалшивите пари, също са намалели - до 13,5 млн. евро спрямо 17,4 млн. евро през същия период на миналата година.

Докато на европейско равнище се наблюдава тази положителна тенденция, германската централна банка Бундесбанк установи леко увеличаване на фалшивите банкноти в Германия спрямо миналата година.

Бундесбанк е засякла около 27 600 фалшиви купюри през първото полугодие на стойност 1,6 млн. евро. Това е увеличение с 2,5 на сто на годишна основа.

Статистически това се равнява на около седем фалшифицирани банкноти на всеки 10 000 граждани годишно, посочи Йоханес Берман от изпълнителния съвет на институцията.

Бундесбанк отчита и увеличаване на фалшивите монети. От началото на текущата година са засечени 19 800 подправени монети спрямо 16 100 миналата година.

През май Германия въведе банкноти от 100 и 200 евро с подобрени характеристики за сигурност, затрудняващи фалшификацията. От въвеждането им броят на подправените 100-еврови банкноти обаче се е увеличил.

Най-често фалшифицираната банкнота в ЕС и Германия е купюрата от 50 евро.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара