Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ: Рисковете за финансовата стабилност на еврозоната остават ограничени

С 18 поредни тримесечия ръст еврозоната е в една от най-добрите си форми от десетилетие насам, пише в доклада на регулатора за финансовата стабилност

ЕЦБ: Рисковете за финансовата стабилност на еврозоната остават ограничени

Снимка: Архив Ройтерс

Рисковете за финансовата стабилност на еврозоната остават ограничени, а регионът е подкрепен от все по-широко базираната икономическа експанзия, въпреки че е изправен пред редица уязвимости. Това пише в доклада на Европейската централна банка (ЕЦБ) за финансовата стабилност.

С 18 поредни тримесечия ръст еврозоната е в една от най-добрите си форми от десетилетие насам. Редица индикатори показват, че експанзията вече достига членките в периферията на валутния съюз, рестартирайки стагниралото сближаване.

„Подобрените икономически условия подкрепят оценката, че генерално няма надценяване на финансовите пазари в еврозоната“, смятат експертите от ЕЦБ. „Все пак, глобалните рискове може да предизвикат корекции при някои активи с негативни последици върху финансовата стабилност“, се казва още в доклада. Става въпрос най-вече за рязко преоценяване на рисковите премии, слаби печалби на банките, подновени опасения за публичния дълг и рискове за ликвидността в небанковия финансов сектор.

Още по темата

ЕЦБ посочва, че цените на жилищата като цяло са в унисон с фундаментите на пазара, макар че жилищните имоти продължават да поскъпват над дългосрочните си средни стойности. Германската централна банка Бундесбанк, която е дългогодишен критик на облекчените политики на ЕЦБ, заяви по-рано в сряда, че цените на жилищата в Германия може да са надценени с 15 до 30%, въпреки че рисковете при ипотечното кредитиране все още изглежда са ограничени.

Макар че печалбите на банките се възстановиха до известна степен, оценката за акциите на банките остава ниска, което говори за съмнения към способността на банките да печелят в съответствие на капитала.

Това е потенциален риск, тъй като решаването на проблема с високия дял лоши кредити по всяка вероятност ще изисква повече капитал.

Нарастващите доходности по държавните облигации също предизвикват някои опасения за суверенния дълг. Повечето членки на еврозоната обаче са увеличили матуритета на своите дългови книжа, което означава, че потенциално поскъпване на обслужването на този дълг ще има по-плавен ефект.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес