IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще има малко време за затягане на паричната си политика

Според проучване на Bloomberg банката ще разполага с едва няколко месеца преди икономиката на еврозоната да отслабне прекалено

09:10 | 19.01.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка ще разполага с тесен времеви прозорец, за да увеличи лихвените проценти преди икономиката на еврозоната да отслабне прекалено. До това заключение стигнаха икономисти, участващи в проучване на Bloomberg, според които банката ще трябва да се състезава с времето.

Управителят на финансовата институция Марио Драги се очаква да увеличи лихвения процент по депозитите на последната среща на ръководството на банката под негово управление през октомври. Неговият наследник обаче ще разполага само с няколко месеца – до пролетта на 2020 г., за да затегне още политиката на банката преди отслабването на икономическия растеж да наложи по-продължително забавяне.

„Ако им се отдаде добра възможност, те ще действат, но това очевидно е като се предположи, че ще има възстановяване на растежа“, заяви Елвин де Грут, пазарен икономист към Rabobank. По думите му до края на 2020 г. икономиката може да се окаже в значително по-трудно положение.

Икономисти и инвеститори свиха очакванията си за по-високи лихви след поредица от разочароващи икономически данни. По-мрачното настроение е в синхрон и с глобалните тревоги, че геополитическото напрежение се отразява зле на растежа.

Изследването на Bloomberg очертава загубата на инерция в еврозоната, търговското напрежение и риска от хаотичен Brexit като най-големи заплахи.

Някои представители на ЕЦБ обаче предупредиха, че не трябва да се изпада в прекомерен песимизъм. Според членовете на изпълнителния съвет Ив Мерш и Сабин Лаутеншлегер, както и Ардо Хансон, икономиката като цяло се развива, каквито са били и очакванията.

Във вторник Марио Драги също заяви пред Европейския парламент, че регионът не се насочва към рецесия, въпреки че настоящото забавяне може да продължи по-дълго от очакваното.

Близо две трети от участниците в проучването очакват ЕЦБ да потвърди, че рисковете за икономическите прогнози все още са до голяма степен балансирани.

Когато от ЕЦБ взеха решение в края на миналата година да сложат край на своята програма за изкупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро вече се бяха появили призиви банката да „преразгледа приноса“ на предходния кръг за политиката на ЕЦБ.

„Интересният въпрос е колко зле наистина са нещата“, посочва Андрю Кенигъм, главен икономист за Европа на Capital Economics. „Очевидно те не са добре и не се насочват в посоката, на която от Управителния съвет са се надявали. Но това, което наистина не знаем, е дали това е просто леко отслабване и ще отбележим ускорение отново“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Необходимо е достатъчно време и обществеността ще осъзнае, че източникът за нарастване на щетите в еврозоната е работата на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
чини ми се имаш няква революцинна теория ,различна от това което правЯТ последните 40 + години..сподели я може да ни четат "джебчиите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Те досега бъркаха из джоба на населението . Сега ще бръкнат в друг джоб .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Ники Джиков
преди 5 години
Тая врътка държим бита карта, ясно. Може би другата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
ПИЧ
преди 5 години
ECB няма ход, икономиката бързо ще влезе в рецесия. Ще вдигнат +0.25% и още веднъж 0,25%. В един момент ще видят че нещата тръгват надолу стремглаво и ще се откажат от вдигане и ще завъртят печатницата, за да обазценят големите дългове, за които толкова се говори. Така ще бръкнат в джоба на населението на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
korn
преди 5 години
Въпроса ми беше къде живеят по добре хората- в ЕС или САЩ,Русия,Китай.Не разбрах кво искаш да кажеш с това за гмо-то и лошия въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
ЕЦБ , купи време за структурни реформи . Никога от ЕЦБ не са се надявали да заместят реалните реформи . Много грешно е разбирането , че при следваща криза банката ще се намеси по нетрадиционен начин втори път . Не става въпрос за време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
за останалият свят да не би да са "розови" новините ??сащ с "огромният дълг" и притесненията ,че никога досега лихвеният процент не е бил на толкова ниско ниво пред прага на нова рецесия....или от китай току що напечатали рекорден брой юани да закърпят ситуацията.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Ако ми кажеш твоите критерии за за добре, да ти кажа:Да кльопаш ГМО и боклучива храна, що нормалната е безумно скъпа, да дишаш нещо, което не става за дишане - не, благодаря - ти си!Никак не ме устройва ни едното, ни другото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
korn
преди 5 години
Я разкажи,в Китай,Русия или САЩ,по добре ли живеят хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още