Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ: Стратегията за излизане от меката парична политика - в далечно бъдеще

Стенограмата от последното заседание подсказва, че регулаторът иска да избегне пазарни турбуленции при промяна в посланията и комуникацията си

ЕЦБ: Стратегията за излизане от меката парична политика - в далечно бъдеще

Снимка: Архив Ройтерс

По време на своето заседание на 27 април Бордът на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) е обявил дискусиите за начина за прекратяване на ултрамеката парична политика за твърде подранили. ЕЦБ трябва да прояви изключителна предпазливост, преди дори съвсем леки промени в посланията си, за да избегне ненужни пазарни турбуленции. Това е друг от изводите на регулатора по време на последното заседание, показва стенограмата, цитирана от агенция Ройтерс.

Това подсказва, че икономистите в банката вероятно не са склонни да променят значително политиката си на следващото заседание на 8 юни. По-скоро те биха посочили леко подобрение в перспективите за ръста, опасявайки се, че по-категоричен сигнал може да навреди на ползите от програмата за стимули, продължила години наред.

„Усеща се, че комуникацията на Управителнияи съвет трябва да бъде коригирана по много плавен и предпазлив начин, тъй като в момента паричните и финансови условия са особено чувствителни към промени в комуникацията“, пише в протокола от заседанието на ЕЦБ.

На срещата си на 27 април икономистите в ЕЦБ признаха, че рисковете продължават да намаляват, но запазиха дългогодишната си позиция. 

Още по темата

„След дълъг период на много гъвкава парична политика, дори и малки и частични промени в комуникацията може да имат силни сигнални ефекти, ако бъдат интерпретирани като промяна в позицията за паричната политика“, пише още в протокола.

Икономистите отбелязват още, че новите макроикономически прогнози през юни ще формират бъдещите решения.

Пазарите очакват ЕЦБ да обяви, че рисковете и шансовете пред растежа в еврозоната са балансирани. Но все още банката държи вратата отворена за допълнителни понижения в лихвите или повече покупки на активи, ако е необходимо, посочва Ройтерс.

„Всяка значителна промяна в комуникацията трябва да е мотивирана от повече доказателства, че текущите индикатори за ускорение в активността намират потвърждение в данните и се усещат чрез устойчива промяна в инфлацията“, са думите на главния икономист Петер Прат според стенограмата.

Сред ключовите рискове пред растежа са политиките в САЩ, излизането на Великобритания от Европейския съюз и балансирането на икономиката в Китай и всички те трябва да се наблюдават внимателно.

„С особено внимание беше подчертано високото ниво на несигурност в краткосрочните развития в американската икономика“, пише в протокола.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 6 месеца
Валинонската кула към зрителите в подножието:

"Ние не сме Вавилонската кула!" :))))))))))
1
 
4
 
1
преди 6 месеца
Валинонската кула към зрителите в подножието:

"Ние не сме Вавилонската кула!" :))))))))))

Още от Европа
Консерватори и популисти се споразумяха за коалиционно правителство в Австрия