IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ създава център за изменение на климата

Ще бъде проведен и климатичен стрес тест в банковия сектор през 2022 г.

15:02 | 25.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) създава център за проследяване на изменението на климата, за да координира политиката на банката за това как най-добре да включи въпросите на климата в паричната политика и банковия надзор, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

„Сега стартираме нов център за изменение на климата, за да обединим по-ефективно различните експертни познания и направления на работа по климата в цялата банка“, каза Лагард в речта си.

„Центърът за изменение на климата осигурява структурата, която ни е необходима, за да се справим с проблема, с неотложността и решителността, които заслужава“, добави тя.

Лагард обясни, че банковият надзор на ЕЦБ е поискал от банките да извършат самооценка на риска за климата и да изготвят планове за действие, които ще започне да оценява тази година. Ще бъде проведен и климатичен стрес тест в банковия сектор през 2022 г.

Европейската централна банка може да оцени климатичния риск по-добре от пазарните участници и трябва да направи свой собствен анализ на околната среда, когато провежда парична политика, заяви Фабио Панета, член на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета.

Той обясни, че централната банка трябва да вземе предвид последиците от изменението на климата при своя икономически анализ и прилагане на политиката.

„ЕЦБ трябва да защити баланса си от финансовите рискове, причинени от изменението на климата, които пазарите не оценяват правилно“, каза Панета. Според него извършвайки собствен анализ на тези рискове въз основа на строги методологии, ЕЦБ може да допринесе за точната оценка на тези рискове, свързани с климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още