IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: В случай на ескалация на търговската война САЩ ще загубят повече

Еврозоната ще може да се справи с последиците по-лесно, поясняват експертите на централната банка

20:15 | 24.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В случай на ескалация на търговските конфликти, еврозоната може да се измъкне лесно от кризата, става ясно от проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Докато американската икономика ще загуби повече от два процента от икономическата продукция след една година, отрицателното въздействие върху брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще бъде доста ниско, става ясно от анализа на банката, публикуван в сряда.

В симулацията си ЕЦБ предполага, че САЩ ще наложат специални мита от десет процента на целия внос и че страните ще отговорят с ответни мерки от същата сума. Банката вече публикува някои аспекти на тази симулация през септември 2018 г.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да реши през следващия месец дали да увеличи митата до 25% за чуждестранни автомобили и авточасти, след като през февруари получи подобна препоръка от Министерството на търговията. Мита от 25% биха увеличи добавената стойност на вътрешния автомобилен сектор с 12%, тъй като потребителите в САЩ ще преминат към превозни средства, произведени в Северна Америка, прогнозира ЕЦБ. В същото време автомобилните сектори в Япония и еврозоната ще понесат загуби съответно с около 10% и 4% по отношение на добавената стойност, се посочва в анализа на ЕЦБ. Канада и Мексико, които няма да бъдат предмет на подобни мита, биха се облагодетелствали като част от американската производствена автомобилна верига.

Макар че еврозоната може да увеличи своя дял на експортните пазари при такава ескалация на търговските конфликти, все пак глобалното влошаване на доверието вероятно ще надхвърли подобрената конкурентна позиция. Според една от графиките икономическата продукция ще се свие с по-малко от 0,5% след една година. 

От друга страна, за икономиката на САЩ намаляващите ефекти, дължащи се на свиването на износа и очакваното увеличение на цените, ще са значителни. Само заради преките ефекти свиването на БВП ще е с 1,5%. Освен това ще има загуби за растежа, причинени от влошеното доверие. Световната търговия ще бъде силно засегната: тук спадът ще бъде с повече от 2,5%. 

Засиленото търговско напрежение би могло също да има изразено дългосрочно въздействие върху износа и вноса на САЩ.  В дългосрочен план потребителите и производителите биха могли да преминат към продукти от вътрешни или трети пазари, докато някои производствени процеси могат да бъдат засегнати от мерките. В Съединените щати търговските потоци могат да бъдат сериозно засегнати, като износът може да се свие с 26,6%, а вносът да нарастне в по-малка степен (22,8%), с общ отрицателен нетен търговски ефект. Голямото въздействие върху американските потоци отразява факта, че износът на САЩ към и от всички търговски партньори се сблъсква с по-високи мита. За сметка на това Китай вероятно ще понесе по-ограничени загуби. 

Според Международния валутен фонд (МВФ) търговският спор е един от най-големите рискове за световната икономика. Фондът наскоро отново понижи икономическата си прогноза за световната икономика за 2019 година. Дали еврозоната ще се върне към растежа си  през втората половина на годината според директора на ЕЦБ Беноа Кьоре зависи преди всичко от това дали в рамките на търговския спор ще има решение. Следващият кръг от преговорите между САЩ и Китай започва на 30 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Един призрак броди из Европа, упс!... не, САЩ.Призрака на демократичните мислители либеррасти.Да изплащат на църните н'нигъри репарации за робството.Зер кмета на 3-тия мегаполис (Чикаго), де стана църналидерка на ЛГБТ (лесби мулти-култи-обращулти)не им стига като иновация.Въобще царство раздирано от противоречия и бесовски идеи дълго не устоява на бурите - било те и само търговски войни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още