IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вижда още свободно пространство за растежа на потреблението в Европа

Появиха се опасения, че силният икономически ръст в еврозоната ще достигне до преждевременен край заради рязкото му забавяне през първата половина на 2018 г.

21:52 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Частното потребление в еврозоната има още потенциал за растеж, вероятно причинен от икономическа експанзия, дори в момент на размножаване на външните неблагоприятни фактори, смята Европейската централна банка (ЕЦБ) в своя икономически бюлетин, цитиран от Ройтерс.

Икономическият ръст в еврозоната отчита рязко забавяне през последните две тримесечия, пораждайки опасения, че разширяването на блока може да се достигне до преждевременен край.

Но ЕЦБ твърди, че това забавяне се дължи главно на външни фактори и че вътрешното търсене остава силно и темпото при създаването на нови работни места се задържа стабилно.

„Частното потребление е основният двигател на икономическата експанзия, като разполагаме с още свободно място за нейното разрастване“, твърди ЕЦБ. 

„Тъй като трудовите пазари продължават да се подобряват, увереността на потребителите трябва да остане с силна и частното потребление да запази своя курс на растеж“.

Забавянето идва в особено чувствителен за ЕЦБ период. Банката планира да прекрати програмата за стимулиране на икономиката на стойност 2,6 трилиона евро към края на годината с надеждата, че процесът на икономическо възстановяване е достатъчно стабилен и ще продължи да протича с по-скромната подкрепа на Централната банка.

Заетостта в зоната, която се изчислява на 107 млн. души, е достигнала рекордно високи нива, но нивото на безработица (8,3 на сто) все още с един процент над това преди настъпването на кризата през 2007 г.

В своя бюлетин ЕЦБ твърди, че възстановяването на частното потребление от доста време насам тече с ниски темпове, отчасти заради увеличения брой семейства с ниски доходи, чиито нива на потребление все още не могат да достигнат показателите от времето преди кризата.

Домакинствата в най-бедните и най-слабообразованите обществени сектори, които сега са сред основните бенефициенти на растежа на заетостта, също са склонни да консумират по-несъществени елементи.

„Загубите, причинени от финансовата криза преди десет години, все още могат да се забележат на някои места“, смята ЕЦБ.

„Частното потребление в Германия и Франция е с 10% по-високо от периода на кризата, но за сравнение, консумацията в Италия и Испания все още не може да достигне нивата от преди 2007 г.“.

Защитавайки своята финансова политика срещу критиките, че ниските налози биха имали негативен ефект, ЕЦБ добави, че забавянето на растежа на кредитите не показва, че покачването на потреблението се захранва от евтините кредити.

„Почти няма доказателства, че ниските лихвени проценти са довели до общо увеличаване на задлъжнялостта на домакинствата, подкрепяйки възгледа, че цялостната икономическа експанзия е устойчива“, добави още банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още