IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Възможна е волатилност на финансовите пазари

Централната банка предупреждава и за корекция в цените на недвижимостите, ако се материализират рисковете пред растежа

15:08 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нарастващата несигурност относно глобалния икономически растеж може да предизвика изблици на волатилност на финансовите пазари, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от CNBC.

В своя преглед на финансовата стабилност централната банка предупреждава, че по-слаб от очакваното растеж и възможна ескалация на търговското напрежение може да доведат до допълнителен спад в цените на активите.

Търговската война между САЩ и Китай бе причина за разпродажби на световните борси през този месец, като индексите Dow Jones, S&P 500 и Stoxx 600 загубиха по около 4-5%. 

 „Ако се материализират рисковете за икономическия растеж, могат да възникнат такива за финансовата стабилност”, посочва вицепрезидентът на ЕЦБ Лиус де Гиндос.

През март ЕЦБ снижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2019 г. от 1,7% на 1,1%. Президентът на централната банка Марио Драги заяви тогава, че има значително свиване на икономическата експанзия.

 „Ситуацията не е толкова лоша”, коментира Люк Хикмор, старши инвестиционен директор в Aberdeen Standard Investments. „ЕЦБ прави точно това, което бихте искали – предупреждава за рисковете”, посочва той.

Докладът на ЕЦБ посочва разрастващия се глобален сектор на високорисковите заеми (към кредитополучатели с голям дълг и/или лоша кредитна история – бел. ред.) като особено податлив на по-слабите корпоративни печалби. Този сектор в САЩ се оценява на 1 трлн. долара.

ЕЦБ предупреждава още, че банките ще продължат да имат проблеми, като рентабилността ще остане ниска в еврозоната. Финансовата институция предполага, че значителна част от европейските банки няма да постигнат очакваната от инвеститорите възвръщаемост от 8-10%.

Макар капиталовата адекватност на банките да остава силна, ЕЦБ ги призова да се заемат с някои структурни предизвикателства, за да се върнат към печалбите.

През последните години банките в Европа страдат от нисък растеж на печалбите поради средата на ниски лихви, несигурността около Brexit и някой солидни глоби заради ролята им във финансовата криза от 2008 г.

По-високото поемане на рискове в сектора на инвестиционнните фондове също се отбелязва от ЕЦБ, като банката предупреждава, че внезапното преоценяване на финансовите активи може да накара инвеститорите да изтеглят средствата си от фондовете, което би довело до усилване на стреса на по-малко ликвидните пазари.

ЕЦБ преудупреждава и че цените на недвижимостите могат да се коригират, ако се материализират рисковете пред икономическия растеж. Цените на жилищата в еврозоната се повишиха с 4,2% през миналата година, като според банката са достигнали надценено ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още