IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запазва спешното финансиране за гръцките банки*

Банките в страната ще останат затворени, съобщиха от гръцкото министерство на финансите

15:51 | 13.07.15 г. 2
ЕЦБ запазва спешното финансиране за гръцките банки*

Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва без промяна тавана на спешната ликвидна помощ за банките в Гърция, съобщава ВВС, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

По-късно говорител на ЕЦБ потвърди решението. Очаква се централната банка на еврозоната да разясни и как ще се рекапитализират банките в южната ни съседка, за което беше съобщено, че са предвидени до 25 млрд. евро от новата програма. Институцията обаче смята да изчака до сряда, когато се очаква гръцкият парламент да гласува исканите от кредиторите спешни законови промени.

Припомняме, че тази сутрин, след инфарктни преговори, продължили 17 часа, лидерите на еврозоната одобриха нова спасителна програма за Гърция на стойност 86 млрд. евро, но след като страната изпълни някои изисквания.

До три дни парламентът в Атина трябва да прокара спешни законодателни промени за данъчни реформи, включително и уеднаквяване на ДДС ставката, за промени в пенсионната система и съдебната система, за гарантиране на независимостта на статистическата агенция, за приватизация и т.н. До 22 юли страната трябва да приеме и нов Гражданско-процесуален кодекс с опростени процедури по несъстоятелност.

Гърция ще трябва да представи и пътна карта за изпълнението на мерките, за да получи мостово финансиране.

Според източниците на ВВС Гърция няма да получи никакви пари преди сряда.

Междувременно гръцкото министерство на финансите обяви, че банките в страната ще останат затворени, като не коментира кога финансовите институции биха могли да заработят отново.

Остават в действие и мерките за контрол на капитала в страната. Гърците могат да теглят от банкомати до 60 евро дневно.

* Актуализирано с потвърждението на ЕЦБ

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
маймуните нямат необходимост да мислят, за да приемат решението... наготово! Щом то им изглежда естествено и неизбежно следствие от правилата, които самите те искат да запазят, всъщност за да могат да продължат да не мислят, нямат избор да не го приемат. Просто "определящите правилата" им дават време за да им изглежда, че те го определят сами... а всъщност той само им помага щом те вече го искат. А те искат единствено да продължават да не мислят, за да се чувстват "хора" :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
stota4kata
преди 8 години
дражти са ве, ни устана, пуниделника утваратммка му зъбравих да кажа гудината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още