IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ засилва контрола върху банките в очакване на вълна от необслужвани заеми

Десет от най-големите заемодатели в Европа вероятно са заделили още 15 млрд. долара за рискови кредити през четвъртото тримесечие

23:04 | 26.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка засилва контрола си за кредитния риск върху банките на континента, за да проучи нивото им на подготовка за потенциална вълна от необслужвани заеми, предизвикана от пандемията.

ЕЦБ и националните пазари настояват заемодатели, включително BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Deutsche Bank AG, за допълнителна информация относно корпоративното им кредитиране през 2020 г. Това е част от усилията да се гарантира, че заемодателите могат да издържат на евентуален прилив на неизпълнения, казаха анонимни източници, цитирани от Bloomberg.

Председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия многократно предупреждава, че пандемията може да доведе до покачване на необслужваните заеми в банките, след като изтекат правителствените програми за облекчение, и призова кредиторите да се подготвят за този сценарий. Той също така изрази загриженост относно различните методи, които банките използват за отчитане на кредитния риск и провизиите.

Говорител на ЕЦБ отказа да коментира отделни банки, като се позова на писмо, написано от Енрия през декември, в което той призовава кредиторите да наблюдават стриктно натрупването на лоши заеми. Представителите на BNP, Societe Generale и Deutsche Bank отказаха коментар.

Десет от най-големите заемодатели в Европа вероятно са заделили още 15 млрд. долара за рискови кредити през четвъртото тримесечие, според изчисленията на анализатори, съставени от Bloomberg. За разлика от тях, много от най-големите американски банки увеличиха печалбата през периода, освобождавайки резерви, направени по-рано през годината.

ЕЦБ предприема поредица от действия, за да гарантира, че капиталовите буфери на банките са достатъчно силни, за да издържат на сериозен икономически удар. Въпреки че продължава да ограничава дивиденти и бонуси, ЕЦБ обмисля и по-строги капиталови изисквания за банки, които не управляват адекватно финансовите си рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
централната банка май ще става горд собственик на парталаменти, новодомец един вид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Аааа,чакайте сега.Днеска пуснахте статия в Днес.бг,как ипотечните заеми били отново на мода,и се харчели като топли гевреци.Има я качена в сайта ви,даже и тука май беше.Тия от ЕЦБ,са се объркали.Да се обадят на нашите брокерски агенции за имоти и тези строителните предприемачи да им обяснят за какво иде реч,и че всичко цъфти и е вързало отвсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още