Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ засилва контрола върху банките в очакване на вълна от необслужвани заеми

Десет от най-големите заемодатели в Европа вероятно са заделили още 15 млрд. долара за рискови кредити през четвъртото тримесечие

ЕЦБ засилва контрола върху банките в очакване на вълна от необслужвани заеми

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка засилва контрола си за кредитния риск върху банките на континента, за да проучи нивото им на подготовка за потенциална вълна от необслужвани заеми, предизвикана от пандемията.

ЕЦБ и националните пазари настояват заемодатели, включително BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Deutsche Bank AG, за допълнителна информация относно корпоративното им кредитиране през 2020 г. Това е част от усилията да се гарантира, че заемодателите могат да издържат на евентуален прилив на неизпълнения, казаха анонимни източници, цитирани от Bloomberg.

Още по темата

Председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия многократно предупреждава, че пандемията може да доведе до покачване на необслужваните заеми в банките, след като изтекат правителствените програми за облекчение, и призова кредиторите да се подготвят за този сценарий. Той също така изрази загриженост относно различните методи, които банките използват за отчитане на кредитния риск и провизиите.

Говорител на ЕЦБ отказа да коментира отделни банки, като се позова на писмо, написано от Енрия през декември, в което той призовава кредиторите да наблюдават стриктно натрупването на лоши заеми. Представителите на BNP, Societe Generale и Deutsche Bank отказаха коментар.

Десет от най-големите заемодатели в Европа вероятно са заделили още 15 млрд. долара за рискови кредити през четвъртото тримесечие, според изчисленията на анализатори, съставени от Bloomberg. За разлика от тях, много от най-големите американски банки увеличиха печалбата през периода, освобождавайки резерви, направени по-рано през годината.

ЕЦБ предприема поредица от действия, за да гарантира, че капиталовите буфери на банките са достатъчно силни, за да издържат на сериозен икономически удар. Въпреки че продължава да ограничава дивиденти и бонуси, ЕЦБ обмисля и по-строги капиталови изисквания за банки, които не управляват адекватно финансовите си рискове.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 месец
централната банка май ще става горд собственик на парталаменти, новодомец един вид
1
 
7
 
1
преди 1 месец
Аааа,чакайте сега.Днеска пуснахте статия в Днес.бг,как ипотечните заеми били отново на мода,и се харчели като топли гевреци.Има я качена в сайта ви,даже и тука май беше.
Тия от ЕЦБ,са се объркали.Да се обадят на нашите брокерски агенции за имоти и тези строителните предприемачи да им обяснят за какво иде реч,и че всичко цъфти и е вързало отвсякъде

Още от Европа
Бавната ваксинация в Европа тревожи инвеститорите