Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ECDC: Няма спешна нужда от бустерни дози ваксини при основното население

Държавите трябва да адаптират ваксинационните си програми, съветват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата

ECDC: Няма спешна нужда от бустерни дози ваксини при основното население

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози от ваксините срещу COVID на напълно ваксинирани лица от основното население. При хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация. Това се казва в техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), въз основа на наличните към момента данни, цитиран от Министерството на здравеопазването.

В доклада се посочват данни, които се основават на ефективността на ваксината и продължителността на защитата. Те показват, че всички разрешени ваксини в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) в момента осигуряват много добра защита срещу нужда от хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация, настояват от ECDC.

Още по темата

В допълнение към усилията по ваксинацията от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID заболяване. Важно е да се прави разлика между бустерни дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система, съветват от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина, препоръчват от здравната институция.

Медицинските експерти смятат, че може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни и немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи. 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустерни дози.
Докато агенцията оценява съответните данни, държавите членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустерни и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса (особено при притеснителни варианти), наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система, смятат в европейските здравни институции.

ECDC ще актуализира техническия си доклад, тъй като заедно с ЕМА продължават да работят, събират и анализират наличните данни във връзка с бустерните и допълнителните дози. Междувременно, държавите членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи, съветват европейските здравни институции.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания похарчи 37 млрд. паунда за тестове и проследяване на коронавируса