Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

EDF ревизира плановете за модернизация на ядрените си блокове

Компанията съобщи, че част от реакторите ще имат нужда от още дейности и оборудване, за да повишат сигурността си

EDF ревизира плановете за модернизация на ядрените си блокове

Снимка: Bloomberg LP

Френският енергиен гигант EDF съобщи, че увеличава средствата по програмата за модернизацията на ядрените си реактори Grand Carénage до 49,9 млрд. евро. Причината са резултатите от текущите проверки на 900-мегаватовите блокове на компанията.

Още по темата
EDF стартира своята програма Grand Carénage през 2014 година и планира да завърши модернизацията на своите централи до 2025 година. Първоначалните изчисления бяха, че за изпълнението на този проект ще бъдат нужни 55 млрд. евро.

През 2018 година обаче компанията направи преизчисления и оптимизации и съобщи, че ще бъдат нужни 45 млрд. евро (48,2 млрд. евро осъвременени с инфлацията).

Сега обаче се оказва, че ще бъдат необходими още дейности, както и допълнително оборудване, за да бъде подобрено нивото на сигурност на реакторите. Под внимание са взети и ефектите от коронакризата през тази година, допълват от компанията.

EDF е оператор на 54 реактора с обща мощност от 61 гигавата. В средата на месеца компанията съобщи, че очаква по-голямо от предварително предвиденото производство на електроенергия през тази година - до между 325 и 335 тераватчаса. Това е увеличение с 10 тераватчаса спрямо предишните изчисления.

Франция планира намаляване на дела на ядрената енергетика до 50% от микса до 2035 година. В момента ядрените централи в страната произвеждат около 70% от необходимата електроенергия. За да изпълни целите Франция планира затварянето на 14 от най-старите си реактори.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата