IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един канцлер в добро лятно настроение

Меркел заяви, че се чувства във форма да изкара до край мандата си след няколкото случая на пристъп на тремор на публични места

16:31 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Беше ли това последната лятна пресконференция на канцлера Ангела Меркел? Най-много ще има още две с нея до 2021 г., преди да се откаже от позицията си и някой друг да се премести в канцлерството. Ако питате Меркел, впечатлението, което тя прави в петък пред берлинската местна и чуждестранна преса, е, че ще изпълни дълга си до края на законодателния мандат - но ако трябва да приключи скоро, то тя е подготвила своя любим наследник възможно най-добре.

Още миналата година Меркел предаде председателското място в ХДС на Анегрет Крамп-Карренбауер след 18 години. „Сериозна седмица" отмина за 65-годишния канцлер, както казва тя. Тя била „много щастлива", че с Урсула фон дер Лайен след повече от 50 години Германия отново ще има председател на Европейската комисия, при това - жена.

Меркел е също толкова доволна от факта, че Крамп-Карренбауер е станала част от кабинета след седмици и месеци на несполуки в партийните щабове и слаби резултати от изборите. И че ще играе важна роля като министър на отбраната.

Все пак Меркел заяви, че се чувства във форма да изкара до край мандата си като канцлер на Германия след няколкото случая на пристъп на тремор на публични места, пише Handelsblatt.

„Мога да продължа в тази роля. [. . .] Като личност имам силен личен интерес за своето здраве и, както съм казала, 2021 година е край на моята политическа дейност", каза тя на пресконференция. После с усмивка изрази надежда, че след политиката "ще има друг живот". На въпрос как се чувства Меркел отговори: "Добре".

Тя отбеляза, че Великобритания ще остане партньор, даже и да не бъде член на Европейския съюз. Според германския канцлер сътрудничеството със следващия британски премиер ще зависи от подхода му към Европейската комисия относно Brexit.

Меркел окачестви като "много, много солидно" сътрудничеството си с временните лидери на коалиционните партньори от Германската социалдемократическа партия, съобщи Ройтерс. На пресконференцията Меркел нарече "добро решение за Европа" избирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия,

Меркел заяви, че не съжалява, че вече не е председател на Християндемократическия съюз (ХДС), след като през декември бе заместена от Крамп-Каренбауер. По повод спадналия рейтинг на германските консерватори, тя прогнозира, че ако ХДС продължи спокойно да реализира набелязаните планове, популярността на партията ще бъде възстановена.

Канцлерът засегна и темата за връзките между Русия и популистки партии в ЕС. "Постоянно наблюдавахме как десноориентирани партии, популистки партии, получаваха от Русия много силна подкрепа в една или друга форма", каза тя и подчерта, че това е "повод за безпокойство". По въпроса за разследването на миланската прокуратура за предполагаемо финансиране с руски пари на управляващата в Италия крайнодясна партия "Лига", Меркел отбеляза, че италианските власти трябва да изяснят всички обстоятелства около скандала, предизвикан от публикации в медии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още