IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един проект на българския малък бизнес спечели безвъзмездна помощ от ЕС

Общо 155 европейски компании ще получат по 50 хил. евро за развитие на иновативни стратегии по новия инструмент за подкрепа на малките и средните фирми

19:06 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Един проект на българския малък бизнес спечели безвъзмездна помощ от ЕС

Един проект на българско малко предприятие получава финансиране по новия инструмент за подпомагане на малките и средните предприятия в ЕС. Инструментът е част от програмата „Хоризонт 2020” и е с общ бюджет от 3 млрд. евро за новия програмен период (2014 - 2020 година).

По първият прием за финансиране са одобрени 155 предприятия от 21 държави. Те ще получат по 50 хил. евро, за да финансират своите иновативни стратегии. Имената на фирмите, които са получили финансиране ще бъдат обявени през август, допълват от Европейската комисия.

Сред най-успешните държави в този първи прием е Испания – 39 малки и средни предприятия  са получили финансиране по новия инструмент. Следват Великобритания с 26 предприятия които ще получат финансиране и Италия с 20 предприятия, които ще се възползват от този инструмент.

За първите безвъзмездни средства са подадени общо 2 666 заявления.

Инструментът за малките и средни предприятия е основен елемент от финансирането за малките предприятия, което е налично по програма „Хоризонт 2020“. Той предлага по-бърз и опростен начин безвъзмездни средства за извършване на проучвания за осъществимост на бизнес иновации (етап 1) и за демонстрационни проекти (етап 2).

Освен това предприятията с идеи на етап инвестиции могат да се възползват от консултации за развитие на бизнеса и други услуги за подкрепа (етап 3).

Заявления могат да се подават по всяко време, но се оценяват четири пъти в годината. Днешните резултати се отнасят до заявленията в рамките на етап 1, които са получени до 18 юни 2014 г. Следващите дати, след които ще бъдат разглеждани заявления, са 24 септември 2014 г. за етап 1 и 9 октомври 2014 г. за етап 2.

През 2014 г. се очаква да бъдат финансирани около 645 проекта (по етап 1 и 2), а през 2015 г. — броят им да се увеличи до 670.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още