IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният патентен режим в ЕС претърпя поражение

Съдът на Европейските общности постанови, че плановете за специализиран патентен съд за целия ЕС не са съвместими със законодателството на ЕС

16:26 | 08.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Единният патентен режим в ЕС претърпя поражение

Усилията за създаване на единна патентна система в Европа понесоха тежко поражение днес заради решение на Върховния съд на Европейския съюз (ЕС), пише Financial Times.

Съдът на Европейските общности постанови, че плановете за създаване на специализиран патентен съд за целия ЕС не са съвместими със законодателството на ЕС.

Според решението на съда в Люксембург създаването на подобна съдебна структура променя "основния характер" на правомощията, предоставени на институциите на ЕС и страните-членки, които са "абсолютно необходими за опазването на самото естество на правото на ЕС".

Решението на съда, което не бе изненадващо, дойде, след като старши юридически съветници на Съда на Европейските общности изразиха подобни възгледи през 2010 г. в необвързващото си предварително становище.

Първоначалната реакция от дипломати в Брюксел, които полагат сериозни усилия да обединят разпокъсаната и скъпа патентна система в Европа, бе, че днешното съдебно решение поне им осигурява база, над която биха могли да работят.

Според адвокати обаче решението на съда може да е трудно за преодоляване.

Европейската патентна система се оценява като тромава и скъпа за бизнеса и като потенциална пречка за иновациите в рамките на 27-те страни от ЕС. В момента патентите се издават, удостоверяват, и ако е необходимо - оспорват, страна по страна, а не за целия ЕС.

Въпреки че е възможно да се кандидатства и за "европейски патент", той всъщност е просто съвкупност от патенти на отделните страни, отпуснати централно от Европейската патентна служба.

Това означава, че компаниите и изобретателите понасят множество разходи, които могат да се увеличат драстично, ако участват в патентен спор, който обхваща различни страни.

Съдилищата в различните юрисдикции на ЕС в някои случаи също дават различни заключения за валидността на патенти.

Усилията за преодоляване на тези проблеми са насочени в две посоки. От една страна, някои представители на ЕС търсят начин за въвеждането на единен европейски патент, но засега техническите усложнения в самата процедура я лишават от напредък.

Отделно от това има план да се създаде патентен съд за целия ЕС и за Европейската общност, който да има местни подразделения за изслушване на оплаквания на първа инстанция, но и централен апелативен съд с обща регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
Mendeleev
преди 13 години
Истината е, че националните правителства не могат да се разберат... както и по толкова други въпроси. Не знам как ще го бъде съюз, все повече започва да прилича на зона за свободна търговия, просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 8
no-credit
преди 13 години
Уточнение: за еврократите става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
no-credit
преди 13 години
"Единният патентен режим в ЕС претърпя поражение"-----------------------------***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още