IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една индустрия дърпа надолу всички останали сектори в Европа

Спадът в цените на петрола изтри голяма част от печалбата на петролните и газовите компании през третото тримесечие

16:59 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Корпоративните отчети на европейските компании са се насочили към силно представяне през третото тримесечие, но един сектор дърпа всички останали надолу. 

Енергетиката, според Barclays и Bloomberg Intelligence, е секторът, отговорен за голяма част от негативните финансови резултати в региона от този период. Въпреки че печалбата за акция за представителите на паневропейския индекс Stoxx 600 до голяма степен успява да победи силно занижените консенсусни очаквания, тя намалява с около 4,7%, посочва в бележка до клиентите Еманюел Кау, стратег в Barclays.

Според него, ако се изключат петролните и газовите компании, тази печалба ще се покачи с 0,5 на сто.

Печалбата на енергийните компании се понижи с около 26 на сто през разглежданото тримесечие, посочват още от Barclays, регистрирайки най-голям спад по индустрии след сектора на суровините, който обаче има по-слабо присъствие в Stoxx 600.

Това допринася за най-ниския ръст на печалбата за акция (EPS) за последните три години за представителите на бенчмарка. Петролните и газовите компании разочароваха и по отношение на ръста на продажбите.

Основният виновник за спада при печалбата е понижението на петролните цени, смятат Тим Крейгхед и Лорън Дюлет, анализатори на Bloomberg Intelligence. Те отбелязват, че през третото тримесечие на годината сортът Брент се е търгувал с цена от около 20 на сто по-ниска от стойностите от преди година.

Все пак мащабното надминаване на очакванията на анализаторите в рамките на Европа означава, че ръстът на печалбата само „се забавя в съответствие с инерцията на активността и не представлява рязък спад“, посочва Кау.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още