Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Една трета от българите в Германия - на социални помощи

Има съмнение, че част от тях идват в страната, за да се възползват от социалните ѝ облаги, коментира FAZ

Една трета от българите в Германия - на социални помощи

Снимка: архив Ройтерс

След горната граница за прием на бежанци дали няма да има нужда и от горна граница за ползване на социални облаги от чужденци, пита се Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Защото Германия е страна, привлекателна не само за бежанци от региони на военни действия и кризи. През 2016 година в страната са влезли например близо 1,3 млн. чужденци, половината от които (близо 650.000) са граждани на други държави от ЕС. За съжаление не се води точна статистика за това каква е трудовата квалификация на тези хора, тъй като трудовият пазар на Германия е напълно отворен за гражданите на ЕС, които имат и достъп до социални облаги в страната, макар и с някои ограничения, отбелязва FAZ, цитиран от Deutsche Welle.

Още по темата


Изданието забелязва и една ясна тенденция: голямата част от тези европейци пристигат тъкмо от онези страни в ЕС, които се намират в дъното на класацията по благосъстояние. Повече от една трета от пристигналите през 2016 година европейци са били например от Румъния и България. От Полша са пристигнали 123 000 души, а от Хърватия – 5000. Докато всички французи и британци, взети заедно, са били едва 20 000 души.

Според FAZ тези данни пораждат съмнението, че една част от имигрантите се чувстват привлечени към Германия не толкова от перспективата за добра работа, колкото от възможността да ползват облагите на добре уредената социална държава. В потвърждение на тази теза изданието привежда данни на германската Агенция по труда от средата на 2017 година. От тях става ясно, че 47% от българите, живеещи в страната, имат редовна работа, а 30% живеят от социални помощи. Сред румънците съотношението по този показател е по-благоприятно: 59:12. За сравнение: 60% от германските граждани имат работа и плащат социални осигуровки, а 7,2% получават социални помощи.

В тази връзка вестникът се пита дали германската държава прави достатъчно ясна разлика между истински кандидати за работа и такива, които целят да източват чужди социални облаги. Изданието припомня, че в края на миналата година германското правителство е затегнало правилата за получаване на социални помощи: отказ вече получават онези чужди европейски граждани, които пристигат в Германия, за да си търсят работа, но не успяват да си намерят такава в продължение на 6 месеца.

Предишното германско правителство искаше да промени и правилата за получаване на германски детски надбавки за деца, живеещи в чужбина, като ги приравни към стандарта на живот в съответната държава. През април Берлин изпрати запитване до Брюксел, без чието съгласие промяната не може да бъде прокарана, но до този момент от ЕК не са отговорили. По данни на германското финансово министерство, Германия плаща детски надбавки за 185 000 деца, живеещи в друга страна от ЕС. Ако правилата бъдат променени, както желае Берлин, това може да спестява на държавата по 159 млн. евро годишно.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
4
 
13
retro_69 до: dzk
преди 5 месеца
Отговарям: онези "граждани",които не са европейски граждани,минават през една продължителна процедура до получаването, или не,на определен статут...В това "безвремие" те НЯМАТ ПРАВО НА РАБОТА!И затова държавата ги издържа и използва този период за изучаване на език и т.н.
Възможно е и наистина българските и румънските(най-вече индобългари и индоромънци) да са поводът за рестрикциите и ограниченията,но те важат за всички европейски граждани....А рестрикциите се състоят в това,че от 2017 г. европейските граждани имат право на соц.помощи /Hartz IV/,едва след като са работили 5 години в Германия...За мен "рестрикциите" са си съвсем справедливи,защото имаме всичките права и възможности,които има и един немец на немския трудов пазар,т.е. ако успееш по някакъв начин да докажеш,че ти си най-добрият да станеш изпълнителен директор на БМВ - ще станеш!
П.С. Защо никой не коментира статията,в която се споменава,че 18 % от българите в Великообритания,работят във финансовия сектор?!?!
4
 
2
 
12
Стоян Петров до: michaelis12
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Имаш нещо против, че строим Четвъртия Райх ли? Понеже не достига германски материал, се опитваме да формуваме чужд с немски калъпи. Ще успеем, обещавам!
2
 
1
 
11
ratten до: power grid
преди 5 месеца
той е ай ти с японски язик. как ти хрумна, че е на социал?!
0
 
12
 
10
ratten до: bgMan
преди 5 месеца
А колко като брой са българите, които отиват в Германия за да се възползват от социалната й система и колко са мигрантите от Африка и Близкия Изток, които идват в Германия за същото?

българи - 1/3 , няма да пояснявам колко са българи
африканци и амуджи - 100% + бонус семействата им след малко време.
9
 
10
 
9
преди 5 месеца
и плюс това благодарение на фашагите сме деиндустриализирани, нали наще комбинати и заводи бяха "не конкурентноспособни" а техните са супер за тва треаше да бастърдисаме наще ..... еее преди маннгалите работеха в комунистическите ни заводи и фабрики, са поне фашагите са мнооо ербаб тарикати ше плащат на румънските и българските маннгасари, щот дома немат работа много е просто, а ние пари неаме да им даваме .....

Още от Европа
Европейските борси завършиха на червено в очакване решението на Фед