IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно от всеки две нови работни места в ЕС се открива в Испания

През 2014 година трудовият пазар в страната се е стабилизирал, сочи справка за основните макроикономически данни, изпратени от испанското посолство у нас

17:25 | 02.02.15 г.
Едно от всеки две нови работни места в ЕС се открива в Испания

От всеки две работни места, създавани в ЕС, едно се открива в Испания, сочат данни на Евростат. 2015 г. се очертава като година за създаване на нетна заетост в страната, посочват от Посолството на Кралство Испания у нас в анализ, изпратен до Investor.bg.

Стабилизирането на трудовия пазар в страната започна още през 2014 година. Броят на безработните е намалял с почти 500 хил. души, като индексът на безработицата бележи спад с два пункта на годишна база и достига до 23,7% от трудоспособното население.

Създадени са 433,9 хил. работни места, което е ръст от 2,5% спрямо предходната 2013 година.

Намаляването на инфлацията позволява на Испания да бъдат увеличени доходите на наетите лица и дава импулс на останалите макроикономически променливи величини, пише още в анализа.

Според него дефлацията е външен риск и няма предпоставка за лесната поява на това явление в Испания.

В последните си прогнози Международният валутен фонд очаква ръстът на испанската икономика през тази година да бъде 2%, или с три десети повече спрямо прогнозите от октомври 2014 година.

От данните на статистиката в Испания е видно още и че за първи път от 1998 година насам страната е успяла да реализира търговски излишък в отношенията си с останалия свят.

„В трудната конюнктура, през която преминава Европа, с предвижданията за много нисък растеж и предварителни отрицателни показатели, възстановяването на Испания е референтна точка за Европа“, посочват още от испанското посолство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още