Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еднополови бракове в ЕС - непризнати навсякъде, но какво се случва с правата им?

Европейският съд разглежда казуса след жалба от румънски гражданин

Еднополови бракове в ЕС - непризнати навсякъде, но какво се случва с правата им?

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС имат правото да забраняват или да разрешават еднополовите бракове, но нямат право да ограничават правата на такива двойки - съпрузите от трети страни в такъв брак трябва да имат правото да живеят и работят в рамките на общността. Това е становището на генералния адвокат Мелхиор Вателе по дело, заведено в Съда на ЕС.

Казусът се разглежда след иск на румънски гражданин, който през 2010 година сключва брак с американски гражданин в Брюксел. През 2012 година двамата подват искане до румънските власти да издадат необходимите документи за постоянно пребиваване на двойката в Румъния и правото на работа на американския гражданин. Искането се основава на Директивата за свободата на движение.

Румънските власти обаче отказват да издадат тези документи, посочвайки, че по румънското законодателство американецът не може да бъде квалифициран като "съпруг" на гражданин от ЕС, тъй като в страната не се признават еднополовите бракове.

Спорът стига до Конституционния съд на Румъния, който отправя питане до Съда на ЕС. Становището на генералния адвокат не е крайно решение по казуса, но донякъде подсказва насоката на делото. 

Генералният адвокат по делото посочва в своето становище, че казусът всъщност не се отнася до законодателството относно брака, а до директивата за свободното придвижване на гражданите на Съюза. По тази причина и страните от ЕС трябва да изпълнят задълженията си във връзка със свободата на движение, независимо дали правният им ред предвижда, или не, брак между лица от един и същи пол, посочва Вателе.

В директивата за свободното движение на гражданите няма определение на качеството "съпруг", казва още генералният секретар. Това означава, че понятието трябва да бъде самостоятелно и еднакво тълкувано в целия ЕС.

Понятието "съпруг/а" всъщност обхваща връзката, основаваща се на брак, и е неутрално по отношение на пола и независимо от мястото на сключването на брака. Практиката на Съда, според която понятието "брак" съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол, вече не може да бъде поддържана, казва още Мелхиор Вателе.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
krissy до: majnata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много ми е интересно какви са тези права при положение,че в повечето държави дори не може да се държат за ръце??
2
 
5
 
2
преди 1 година
"Еднополови бракове в ЕС - непризнати навсякъде, но какво се случва с правата им? " Заааа сведение на втората най-древна, ще ви светна какво се случва с правата им!
В скандинавските страни за най-малкото отнемат децата на източноевропейци или по-точно казано на рускини и ги дават на сооодомо-гоморрски двойки, за което адвокатите по сделката получават 1 шапка дебели банкноти!!!! Факт. Повторил се поне стотици хиляди пъти!
Ама не сте и подозирали?
Че как да стане, като пак живеете от грешната страна на Желязната завеса!?
4
 
23
 
1
преди 1 година
Какъв им е проблемът на еднополовите бе ? Ми че те имат много повече права от нормалните хора !

Още от Европа
Кадър на деня за 19 януари