IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът „Драги“ вече действа върху испанските облигации

Доходността по двугодишните държавни ценни книжа падна до близо 2,8% на днешния аукцион

14:23 | 06.09.12 г.
Ефектът „Драги“ вече действа върху испанските облигации

Доходността по испанските държавни облигации се понижи на днешния аукцион, като правителството на страната набра 3,5 млрд. евро малко преди Европейската централна банка да реши дали да обяви подновяване на програмата за изкупуването им, съобщи CNBC.

Усреднената доходност за емисията 2-годишни облигации достигна 2,798%, което е доста под 4,77-те % при предишното емитиране на книжа с аналогичен срок на погасяване през август. Презаписването обаче намаля до 2 пъти при 3 през август.

Емитирани бяха и 3-годишни облигации, срещу които бяха получени 1,43 млрд. евро, както и 4-годишни, от който бяха набрани 1,39 млрд. евро.

„Усещането е, че това не бе толкова аукцион на испански държавни облигации, а предварителна присъда за очаквания скоро план за изкупуването им от страна на ЕЦБ“, посочва Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy, в бележка до клиенти.

„Положителният резултат от днешния аукцион при пълното реализиране на обявените емисии и резкият спад в доходността има твърде малко общо с онова, което става в Испания. Това е „ефектът Драги“ в действие“, добавя той, визирайки президента на ЕЦБ Марио Драги.

Доходността по испанските 2-годишни облигации е вече над два пъти по-ниска от върха за периода на действие на еврозоната от 7%, а при 10-годишните тя пада от над 7% до около 6,4%.

Според някои източници Драги се очаква да предложи неограничено изкупуване на краткосрочни държавни облигации на днешното заседание на управителния съвет на ЕЦБ, които ще бъдат „стерилизирани“ чрез изтеглянето на същото количество пари от обращение. Не се очаква обаче Драги да препоръча таван за доходността по облигациите на страните от еврозоната със сериозни финансови проблеми.

Положението на Испания изглежда особено тежко заради изтичането на капитали, тъй като бизнесът и потребителите изтеглят средствата си от банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още