IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Тръмп върху руската икономика - от възстановяване към растеж

Американският магнат спечели изборите с обещание за подобряване на отношенията с Русия

20:07 | 19.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Каква разлика за една година. Преди 12 месеца настроението в руската делегация на Световния икономически форум в Давос бе отчетливо мрачно на фона на близо 12-годишни минимуми на цените на петрола под 30 долара за барел и натиск, оказван от западните санкции върху икономиката и финансовите им пазари.

Оттогава обаче котировките на руските пазари на акции и облигации нараснаха с около 50%, тласнати нагоре от възстановяването на петрола и - по-неотдавна - от очакванията, че новото управление на Доналд Тръмп като президент на САЩ ще облекчи санкциите, наложени за действията на Москва в Украйна.

Руските официални представители и шефове на компании на форума в Швейцарските Алпи, на който тази седмица присъства световният политически и бизнес елит, бяха далеч по-оптимистично настроени, като мнозина прогнозираха, че оживлението на пазарите ще продължи и тази година.

"Това е един от най-позитивните форуми за последните няколко години. Днес нашите западни колеги - банкери и инвеститори - могат отново да говорят свободно за инвестиции в Русия", заяви в кулоарите на форума Андрей Гуриев, главен изпълнителен директор на гиганта в торовете ФосАгро.

Икономиката на Русия все още е в ранните етапи на възстановяване. Има обаче обнадеждаващи признаци след над две години страдание. Петролът - решаващ източник на приходи - се върна над 50 долара, а през декември руското промишлено производство се повиши с най-бързия си темп от 2011 година - знак, че икономиката започва отново да нараства. След това дойде и факторът "Тръмп".

Американският магнат на недвижими имоти спечели президентските избори в САЩ на 8 ноември след кампания, която включваше обещания за подобряване на отношенията с Русия, а тази седмица - дни преди встъпването си в длъжност - той излезе с предложение да бъдат прекратени санкциите, наложени на Русия заради анексията на Крим, в замяна на сделка с Москва за намаляване на ядрените оръжия.

"Облекчаването на санкциите ще отвори отново пазарите на евтин чуждестранен капитал за руските компании", коментира Гуриев. "Това ще насърчи местния бизнес, ще позволи на централната банка да намали лихвените проценти и в резултат ще стимулира нарастването на БВП на Русия."

Той отбеляза, че вдигането на санкциите би могло да премахне обезценяването с 20-40 % на акциите на листваните руски компании, до които по думите му са довели наказателните мерки.

Директорът на държавния руски Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев е на мнение, че корпоративните печалби могат да бъдат дори по-големи.

"Знаем, че след минали кризи руският фондов пазар се е възстановявал неколкократно. Има потенциал за растеж с още 50% и повече и това не е свързано непременно с облекчаването на санкциите, а също с икономическия растеж", каза той.

Среща със съветник на Тръмп

Преди година в Давос Дмитриев, влиятелен ръководител в близки отношения с правителството и Кремъл, се срещна със саудитски представители и бе първият руски държавник, прогнозирал, че Москва и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) биха могли да постигнат споразумение за намаляване на петролното производство.
Миналия месец Москва прие да свие добива в тандем с ОПЕК.

Тази година в кулоарите на форума Дмитриев се срещна с Антъни Скарамучи - бивш мениджър на американски хедж фонд, който ще стане съветник в Белия дом и ще отговаря за връзките с правителствените агенции и компаниите.

Суверенният фонд от 10 милиарда долара на Дмитриев бе включен в един от санкционните списъци на САЩ, който обаче не забранява строго на американски лица да търгуват с него.

"Не мога да обсъждам санкциите. Колкото до срещата, имаме усещане, че новата администрация е готова да подкрепи бизнес и икономически контакти между руски и американски компании. Това е важна стъпка към взаимно разбирателство", каза Дмитриев.

Русия фигурира сред топ предпочитанията за търговия през 2017 година на Deutsche Bank, Goldman Sachs, UBS, JPMorgan, Rabobank и Bank of America Merrill Lynch, наред с още други, като Goldman прогнозира, че страната "ще премине от възстановяване към етап на растеж".

Освен на фондовите пазари, Русия печели благоразположението и на облигационните инвеститори, тъй като отслабващата инфлация може да доведе до понижаване на официалния лихвен процент със 150-200 базисни пункта догодина.

Това би поддържало доходността по облигациите, коригирана спрямо инфлацията, сред най-високите в света.
"Виждам, че чуждестранните инвеститори са готови отново да купуват руския риск. Тази година ще станем свидетели на нови портфейлни инвеститори, ще видим още емисии на акции, пазарът на еврооблигации също ще се развива много активно", прогнозира Игор Буланцев, оглавяващ подразделението за инвестиционно банкиране на държавната Сбербанк.

"Инвестиции ще потекат и на пазара на облигации в рубли, а и търговията с рубли вероятно също ще продължи", добави той, имайки предвид миналогодишното рязко поскъпване на руската валута, привлякла голям приток на средства.

Окуражаващи са и руските корпоративни резултати. Печалбите на акция - измерител на рентабилността - неотдавна превишиха 10-годишната си средна стойност за първи път от 2012 година.

През последните месеци анализаторите повишиха оценките си за печалбите на руските компании с по-бърз темп, отколкото цените на петрола, сочат данни Thomson Reuters Datastream.

Русия обаче все още се представя зле по всички мерки в областта на борбата срещу корупцията и в подкрепа на прозрачността; финансовото й състояние продължава да зависи от петролния износ, а неотдавнашен доклад на антимонополната служба установи, че държавната собственост в икономиката се удвоила от 2005 година до 70 %.

"Бихме искали да видим повече реформи и намаляване на политическия риск, но не сме убедени (че това ще стане)", заяви Дивън Калу, глобален директор по акциите в Aberdeen Asset Management."Така че сме умерено позитивни за Русия", обобщава той. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
"Trump Is Going To Fail" - Soros Speaks Live In Davoshttp://***.zerohedge.com/news/2017-01-19/trump-going-fail-soros-speaks-live-davos----------------------------------------------------------------------абе то хуу да опрайм света, но Сороспиите сън не ги лови и Сатаната казва лично, че нема да стане тва дет Тръмп си мисли .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още