Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕИБ: ЕС може незабавно да предостави между 28 и 40 млрд. евро в подкрепа на МСП

Въпреки това подобна помощ не би била достатъчна за успокояването на финансовите пазари, предупреждават от банката

ЕИБ: ЕС може незабавно да предостави между 28 и 40 млрд. евро в подкрепа на МСП

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) би могъл незабавно да предостави между 28 и 40 млрд. евро в подкрепа на малките и средните предприятия (МСП), засегнати от пандемията от коронавирус, се посочва в писмо до европейската финансова министри от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитирано от Ройтерс. 

Още по темата

Но такава помощ не би била достатъчна за успокояване на финансовите пазари, се посочва още там. Писмото призовава за „значителна допълнителна гаранция“ от правителствата на ЕС, която ЕИБ би могла да използва за осигуряване на отворен достъп до финансиране за МСП.

В писмото, изпратено късно в неделя, се казва още, че икономическата активност в Европа спира в резултат на правителствените решения за ограничаване на разпространението на вируса и на  социалното поведение.

"Произлизащите от това икономически щети са незабавни и широко разпространени", написа президентът на ЕИБ Вернер Хойер в писмото, видяно от Ройтерс.

"Нуждаем се от силен европейски отговор на кризата с коронавируса. Непосредствената икономическа и финансова динамика наближава върховата точка. Ако Европа иска да докаже своята ценност в тази ситуация, тя трябва да действа съвместно", допълни Хойер.

Междувременно европейските финансови министри провеждат видеоконференция за новите пътища за отговор на икономическите щети, причинени от пандемията, като те ще обсъдят и ролята на ЕИБ са решаване на тези задачи.

Повторното определяне на приоритети и пренасочване на пари, които вече са в приготвени от ЕИБ, и пренасочването на някои средства, които сега се използват като гаранция за инвестиционната схема на ЕС, заедно ще генерират 28 млрд. евро, посочват от ЕИБ.

Други 12 млрд. евро биха дошли чрез освобождаването на допълнителни 1,5 млрд. евро от бюджета на ЕС и баланса на ЕИБ по схемата за Европейския фонд за стратегически инвестиции, добавят от банката.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 6 месеца
А'м чи къ!
2
 
1
 
1
преди 6 месеца
безвъзмездно , нали ?!

Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса