Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕИБ отпуска 1,5 млрд. евро заем за Трансадриатическия газопровод

През декември банката отложи решението си, за да се запознае по-подробно с проекта

ЕИБ отпуска 1,5 млрд. евро заем за Трансадриатическия газопровод

Снимка: Архив Ройтерс

На своето първо заседание за 2018 година Бордът на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) даде дългоочаквано одобрение за заем за Трансариатическия газопровод (TAP), става ясно от съобщение на банката.

В средата на декември 2017 година ЕИБ отложи решението си по искането на проектната компания на ТАР, а посочената причина е, че от банката искат да се запознаят по-подробно с проекта.

Сега обаче "зелена светлина" за отпускането на 1,5 млрд. евро е дадена. Решението е част от пакет на обща стойност 6,5 млрд. евро, които ще бъдат раздадени за общо 36 проекта в 17 европейски държави и схеми в Африка, Азия и Южна Америка.

Още по темата

ТАР е част от Южния газов коридор и е проект от общностно значение в ЕС. По него Евросъюзът ще получава природен газ от Каспийския регион и това ще доведе до реалната диверсификация както на трасето, така и на източника на природен газ в Европа.

Газопроводът е важен за България, защото по него ще дойдат уговорените още преди години количества природен газ от Азербайджан.

Проектът често е критикуван от различни екологични организации в Италия, Албания и Гърция. От ЕИБ обаче заявяват, че имат гаранциите, че той ще работи под стриктните екологични и социални стандарти на банката. 

TAP е най-големият енергиен проект на Гърция и очакванията са, че той ще допринесе за стабилизирането на икономиката на страната.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit