Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕИБ отпуска заем от 42 млн. евро за четири вятърни парка в Полша

Полша разчита на въглища за производството на ток, а тези мощности скоро ще бъдат несъвместими с европейските екологични политики

ЕИБ отпуска заем от 42 млн. евро за четири вятърни парка в Полша

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще отпусне заем от 42 млн. евро за изграждането на четири вятърни парка в близост до полския град Познан. По проекта още 42 млн. евро отпуска и германската Landesbank Baden-Württemberg, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Парковете ще бъдат с обща инсталирана мощност от 102,5 мегавата и ще бъдат изградени от германската компания wpd, която ще бъде оператор на мощностите.

Още по темата

Парите, идващи от ЕИБ, са част от договорените с ЕК гаранционни схеми от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Целта е подкрепа на европейската икономика и един от секторите, който се подпомага, е енергетиката и особено възобновяемите източници.

Проектът за четирите нови парка в Полша е част от усилията на страната да намали емисиите въглероден диоксид (СО2) и да повиши чистотата на въздуха. Полската енергетика разчита основно на въглища за производство, които са големи замърсители на околната среда. Вятърните централи имат голям потенциал в страната, смятат от ЕИБ.

В допълнение инвестицията е в един от по-слабо развитите региони на Полша, което ще намали регионалните различия.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилиони коментира, че изграждането на четирите парка e стъпка в посока изпълнението на екологичните цели на ЕС до 2050 година, допълват от Европейската комисия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гърция ще глобява неваксинирани възрастни хора, Германия обмисля по-строги мерки